Intr-o postare pe Facebook intitulata "Simple precizari privind recursul compensatoriu", ministrul Justitiei, Tudorel Toader vorbeste despre impactul legii care permite eliberarea detinutilor cazati in conditii de detentie necorespunzatoare, scrie romaniatv.net.

"1. La data de 17.XI.2016, prin adresa nr.68/86950, Ministerul Justitiei a inaintat CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

2. La data de 29.XI.2016, prin Hotararea nr. 1533, plenul CSM avizeaza favorabil proiectul de lege, cu observatiile mentionate in Anexa. La punctul 2 din aviz se prevede faptul ca, "in principiu, masura compensatorie propusa nu ar trebui sa devina incidenta doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerata executata in vederea acordarii liberarii conditionate. In opinia Plenului, compensatia pentru persoanele care executa pedepse privative de libertate in conditii de supraaglomerare severa devine efectiva doar daca masura propusa de proiectul de act normativ vizeaza considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicata, pentru fiecare perioada de 30 zile executate in spatiul necorespunzator".

3. Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern catre Senat, prima camera sesizata, la data de 31.01.2017, data anterioara investirii mele in demnitatea de ministru al justitiei!

4.Forma initiala prevedea faptul ca, in vederea acordarii liberarii conditionate, la 30 de zile de pedeapsa, executata in conditii necorespunzatoare, se considera executate 3 zile de pedeapsa, iar raportarea se facea la 3 mp pentru fiecare detinut !

5. Curtea Constitutionala a respins criticile de neconstitutionalitate

6. Studiul de impact se face in procedura de legiferare si nu in faza de aplicare a legii!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.