Regulamentul comisiei parlamentare de control al SRI a fost modificat miercuri in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu 226 de voturi ”pentru”, 43 de voturi ”impotriva” si doua abtineri, una dintre cele mai controversate prevederi fiind obligatia oricarei persoane de a se prezenta in fata comisiei atunci cand este chemata.

Am introdus in hotarare si prevederea ca orice persoana, pentru ca pana acum erau doar ofiterii SRI, orice persoana despre care comisia considera ca are date in ceea ce priveste activitatea noastra, este obligata sa vina la comisie”, a declarat presedintele comisiei de control al SRI, Claudiu Manda.

Intrebat ce se intampla cu cei care refuza sa se prezinte la comisiei, Manda a spus ca nu sunt prevazute penalizari.

Deputatul PNL Cezar Preda, membru al comisiei, a criticat modificarea regulamentului.

"Deci poti sa chemi pe oricine vrei care crezi tu ca ar avea documente, nu ca ar vrea el. Si nu numai asta. (...) Persoanele prevazute la alin. 4 au obligatia de a se prezenta la audieri. Ea doua oara cand facem greseala asta pentru care am tinut agenda publica patru luni. Noi obligam printr-un regulament al unei comisii sa vina cineva, dar daca nu vine, noi nu avem sanctiuni, pentru ca nu exista prevazute. Deci noi vrem si comisia de control al SRI sa devina de fapt o 'comisie apartamentul'. Asta este dorinta? Noi votam impotriva", a spus Preda.

Deputatul liberal a criticat si activitatea comisiei din ultimul timp, despre care a spus ca merge pe drumul politizarii.

"Ati urmarit si dumneavoastra, ca noi toti de altfel, marile probleme care sunt pe canalele de media cu privire la modul in care aceasta comisie functioneaza. Ea nu mai are timp sa se ocupe de ceea ce inseamna amenintarile terorismului, de ceea ce inseamna migratia care explodeaza in fiecare zi si nu mai are timp sa se ocupe de problemele strict legate de codul nostru albastru de securitate. Ea devine un balon de secrete la care vin fiecare dintre cei care au probleme sa le comunice. (...) Daca aceasta comisie merge in drumul politizarii ei, eu vreau sa va spun ca avem cu totii o problema foarte mare (...) In general aceasta comisie nu a avut putere si opozitie, a avut timp de 20 de ani un consens in ceea ce priveste nevoile de securitate. Dar nu trebuie sa facem din aceasta comisie politizarea SRI - acesta este cel mai grav lucru pe care il poate face un parlamentar al Romaniei”, a spus Cezar Preda.

Alte modificari ale regulamentului SRI

Presedintele comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a mai spus ca o alta modificare a regulamentului vizeaza obligarea Serviciului de a raspunde solicitarilor comisiei in termen de sapte zile lucratoare.
Citeste si:
Care este schimbarea de care ai nevoie chiar acum în viața ta în...
Care este schimbarea de care...

O a doua modificare a fost aceea ca SRI trebuie sa raspunda in termen de sapte zile lucratoare la solicitarile sau informatiile sau informarile pe care le formuleaza comisia. Daca informatiile pe care le solicitam presupun un volum de munca mult mai mare, sa ne spuna in termen de sapte zile ca nu se poate raspunde in sapte zile si care este termenul pe care il propun pentru un raspuns”, a mai spus Claudiu Manda.

O alta modificare a regulamentului de functionare a comisiei parlamentare de control al SRI vizeaza desfasurarea lucrarilor comisiei in conformitate cu legea privind informatiile clasificate.

Am schimbat o prevedere care era din 1993, care spunea ca lucrarile comisiei au caracter de informatii clasificate si atat. Nu stiam daca vorbim de secret de serviciu, secret de sta, secret de interes deosebit si am schimbat spunand acolo ca lucrarile comisiei se desfasoara in conformitate cu prevederile legii 182 care este legea informatiilor clasificate. Acolo se spune foarte clar care sunt informatiile clasificate, cine poate sa aiba acces la ele si, bineinteles, ca nu se poate comunica public pe aceste informatii clasificate”, a mai precizat Manda.

Citeste si:
Legea pensiilor a fost modificată. Categoriile de români care pot...
Legea pensiilor a fost...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.