Aceasta situatie a fost generata de un eveniment petrecut saptamana trecuta, cand un angajat al consulatului american din Istanbul a fost retinut si acuzat de legaturi cu clericul Fethullah Gulen, care este acuzat de Turcia pentru lovitura de stat esuata din 2016.

Washingtonul a considerat aceasta actiune drept una lipsita de fundament, care pericliteaza relatiile bilaterale.

„Evenimente recente au fortat Guvernul turc sa reevalueze angajamentul Guvernului SUA in ceea ce priveste securitatea misiunii si a personalului. Pentru a reduce numarul de vizitatori la misiunile noastre diplomatice si consulare din SUA pe durata acestei reevaluari, am suspendat toate serviciile de viza destinate cetatenilor americani la misiunile noastre diplomatice din consulare din SUA, masura intrand in vigoare imediat”, a anuntat ambasada Turciei la Washington, intr-o declaratie transmisa duminica, potrivit Digi24.ro.

Declaratia ambasadei turce se aseamana foarte mult cu cea care a a fost emisa anterior de ambasada americana.

Ambasada SUA a declarat ca suspenda acordarea vizelor turistice, medicale, de afaceri, temporare de munca sau a celor de studii.

Autoritatile turce fac presiuni asupra celor de la Washington cu scopul de a-l extrada pe clericul Fethullah Gulen pentru rolul pe care l-a jucat in lovitura de stat esuata din 2016.