Guvernul vrea sa interzica, din vara anului viitor, introducerea pe piata nationala a pungilor din plastic subtire si foarte subtire, cu maner, iar de la inceputul lui 2019 va fi interzisa si comercializarea. Masura a fost adoptata ca urmare a prevederilor Directivei Europene in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, de la 1 iulie 2018 se interzice introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire (sub 50 de microni) si foarte subtire (sub 15 microni) cu maner, iar de la 1 ianuarie 2019, comercializarea lor.

„Interdictia vizeaza exclusiv pungile de transport din plastic cu maner, nu si cele fara maner”, subliniaza reprezentantii Guvernului.

Guvernul a luat aceasta decizie pentru a transpune prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire.

De asemenea, proiectul mai spune ca incepand cu 27 mai 2018, Ministerul Mediului va raporta consumul anual de pungi de transport din plastic subtire atunci cand va furniza catre Comisia Europeana date privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

Masura va fi luata pentru reducerea deseurilor

Potrivit proiectului de lege, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, prin unitatile subordonate, precum si autoritatile executive ale unitatilor administrativ-teritoriale promoveaza campanii de informare si educare a publicului si a operatorilor economici privind sistemele de returnare, colectare si valorificare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje care le sunt disponibile, contributia lor la refolosirea, valorificarea si reciclarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piata, elementele corespunzatoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si impactul daunator asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subtire.

„Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului asigura preluarea, prin ordin al ministrului mediului, in termen de 120 de zile de la publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a actului de punere in aplicare adoptat de Comisia Europeana care stabileste specificatiile etichetelor sau ale marcajelor menite sa asigure recunoasterea la nivelul Uniunii a pungilor de transport din plastic biodegradabile si compostabile”, explica Guvernul, precizand ca si in Romania nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creeaza cantitati ridicate de deseuri, care conduc la poluarea mediului si agraveaza problema deseurilor abandonate inclusiv in corpurile de apa, amenintand biodiversitatea ecosistemelor acvatice.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.