Ministrul Justitiei Tudorel Toader i-a prezentat premierului Mihai Tudose miercuri, in sedinta de Guvern, o opinie, propunand ca Hotararile de Guvern sa nu mai fie acte administrative, ci acte normative cu acelasi statut ca legile si Ordonantele de urgenta, potrivit unor surse guvernamentale. In acest fel, ministrii nu vor mai fi trasi la raspundere pentru aprobarea acestor acte.

Potrivit unor surse din Guvern, Tudorel Toader vrea ca Hotararile de Guvern sa nu mai fie tratate ca acte adminstrative. Daca premierul isi va asuma opinia ministrului, va trimite proiectul la Curtea Constitutionala, judecatorii urmand sa decida daca Hotararile de Guvern vor avea statut de act normativ, la fel ca legile si Ordonantele de Urgenta sau vor ramane cu caracterul administrativ.

In acest fel, ministrii nu ar mai mai fi trasi la raspundere pentru aprobarea acestor acte, situatie in care se afla si vicepremierul Sevil Shhaideh, acuzata in prezent de DNA de abuz in serviciu comis in perioada in care era secretar de stat la MDRAP, intr-un dosar conform caruia, in 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private, sustin procurorii anticoruptie.

In acelasi dosar, DNA a cerut si sesizarea Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de urmarire penala a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectiva ministru al Mediului, care ar fi initiat Hotararea de Guvern premergatoare pentru trecerea insulei de pe Dunare din administrarea "Apelor Romane” in cea a Consiliului Judetean Teleorman.

Procurorii DNA spun ca, in conditiile in care Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului, "nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege”.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.