Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca il ingrijoreaza profund faptul ca se propune, prin proiectul de modificare a legilor justitiei, ca presedintele sa fie scos din procedura de numire a procurorilor sefi, spunand ca este o „greseala fundamendala”. Presedintele a mai spus ca mutarea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei aduce presiune politica asupra inspectiei.

Faptul ca justitia trebuie sa suporte anumite abordari din partea unor politicieni influenti, unii judecati penal, altii condamnati penal, altii urmariti penal, este o situatie problematica. Insa aceasta chestiune nu poate fi discutata in CSAT. Personal, m-am exprimat fata de aceasta intentie a asa-zisei reforme a legilor justitiei si mi-am exprimat clar opinia ca multe puncte de acolo mi se par eronate si abordarile gresite”, a declarat Klaus Iohannis.

Presedintele a spus ca il ingrijoreaza „profund” doua lucruri:
- propunerea ca presedintele sa fie scos din procedura de numire a procurorilor sefi, despre care spune ca este o „greseala profunda”, si
- mutarea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei.

Faptul ca presedintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor sefi mi se pare o greseala fundamentala, fiindca doar prin prezenta presdintelui in aceasta procedura Romania a ajuns sa aiba o activitate anticoruptie consistenta recunoscuta nu numai european, ci in plan mondial. Si presedintele este, si nu vorbesc doar de persoana lui Klaus Iohannis, ci de presedintele Romaniei, este garantul ca lupta anticoruptie nu este subjugata politic. A doua chestiune care se doreste in asa-zisa reforma a justitiei care ma ingrijoreaza profund este faptul ca se propune ca Inspectia Judiciara sa nu mai fie subordonata CSM (...), si sa fie subordonata Ministerului Justitiei, care este un organism eminamente politic”, a spus Iohannis, adaugand ca situatia nu se schimba daca actualul ministru nu este membru de partid pentru ca Guvernul este unul politic.

Subordonarea Inspectiei Judiciare unui ministru aduce riscul unei presiuni politice asupra inspectiei judiciare”, a subliniat presedintele.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.