Politica15 Septembrie 201722:26

Lectura de 3 minute

Omul de afaceri Dumitru Nicolae - condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare in dosarul "Microsoft” - va fi eliberat conditionat, a decis, vineri, Tribunalul Ilfov. Decizia instantei este definitiva. In cazul lui Dorin Cocos, condamnat tot la doi ani si patru luni de inchisoare in acelasi dosar, magistratii au amanat pina in octombrie pronuntarea deciziei.

Tribunalul Ilfov a mentinut, astfel, decizia luata in 2 august de Judecatoria Sectorului 4, de eliberare conditionata a lui Dumitru Nicolae, scrie News.ro.

In cazul lui Dorin Cocos, magistratii au amanat pana in 26 octombrie pronuntarea unei decizii privind eliberarea conditionata, la solicitarea avocatilor omului de afaceri.

In 16 august, magistratii Judecatoriei Sectorului 4 au respins propunerea de eliberare conditionata a omului de afaceri Dorin Cocos, incarcerat la Penitenciarul Jilava, unde executa pedeapsa de doi ani si patru luni de inchisoare in dosarul "Microsoft”, in care este acuzat ca a primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor. Decizia nu a fost definitiva, fiind atacata la Tribunalul Ilfov.

Potrivit Judecatoriei Sector 4, omul de afaceri Dorin Cocos nu trebuie liberat conditionat deoarece condamnatul inca nu are formata o atitudine de respect fata de valorile sociale si ordinea de drept. Conform motivarii instantei, Dorin Cocos a participat la 14 programe educative, incluzand dezbateri, recenzii de carte, spectacole, concursuri tematice, cercuri de lectura.

Citeste si:
Alina Bica - achitata in dosarul ANRP
Alina Bica - achitata in...

Instanta retine ca la acest moment nu se impune liberarea conditionata a petentului chiar daca acesta a indeplinit fractia prevazuta de lege deoarece fata de acesta functiile pedepsei nu au fost realizate impunandu-se ca acesta sa-si intensifice eforturile in ceea ce priveste formarea unei atitudini de respect fata de valorile sociale si ordinea de drept. Instanta considera ca la acest moment petentul nu a executat o perioada de timp suficienta din pedeapsa”, se arata in motivarea instantei.

In cazul lui Nicolae Dumitru, in 2 august Judecatoria Sectorului 4 a decis liberarea conditionata a acestuia, iar magistratii arata in motivarea deciziei ca in perioada detentiei omul de afaceri a avut un comportament corespunzator, a fost recompensat de patru ori, a castigat prin munca 36 de zile si a participat la activitati culturale. Judecatorul mai retine ca timpul petrecut in inchisoare de Nicolae Dumitru a fost suficient pentru reeducarea condamnatului si ca acesta si-a putut forma o atitudine corecta fata de valorile sociale, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala.

Condamnatii din dosarul Microsoft

In 3 octombrie 2016, omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2,4 ani de inchisoare pentru trafic de influenta in dosarul Microsoft, pedeapsa fiind majorata de la 1,6 ani cu suspendare, dispusa initial. De asemenea, instanta a dispus ca acesta sa plateasca statului 2.050.000 dolari si 1.000.000 de euro.

In acelasi dosar, omul de afaceri Dorin Cocos a fost gasit vinovat pentru trafic de influenta si spalare de bani, instanta dispunand in cazul lui confiscarea a 9.000.000 de euro si 2 ani si 4 luni inchisoare.

Fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan a fost condamnat la 6 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, instanta hotarand confiscarea a peste 3.000.000 euro.

Citeste si:
Instanta admite cererea de eliberare conditionata a lui Borcea....
Instanta admite cererea de...

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a fost gasit vinovat de luare de mita si spalare de bani, instanta dispunand in cazul sau confiscarea a peste 2.000.000 euro si o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.