Romanii care nu au declarat ca platesc taxe si impozite in afara tarii, pot fi amendati de autoritatile din Romania. Acest lucru este prevazut intr-o ordonanta publicata recent, insa masura nu a fost inca anuntata de autoritati. 

De asemenea, cei care muncesc in strainatate, dar inca au rezidenta fiscala in Romania, risca sa plateasca taxe si impozite in ambele tari.

De la intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, cei care se muta in afara tarii, pentru o perioada mai mare de sase luni, au obligatia de a declara la ANAF scimbarea rezidentei fiscale. Declaratia trebuie facuta cu 30 de zile inainte de a pleca.

Romanii trebuie sa completeze un chestionar care stabileste in ce tara vor plati taxele si impozitele. Acesta contine si intrebari care fac referire la motivele plecarii, la situatia familiei si la venituri.

Persoanele care nu completeaza acest chestionar, ar putea fi amendate cu sume cuprinse intre 50 si 100 de lei.

“Mi se pare anormal sa primesti amenda inainte sa ai informatia foarte clara. Nu am vazut niciun comunicat din parte Guvernului, Ministerului de Finante in care sa explice foarte clar in ce situatie un roman trebuie sa schimbe domiciliul fiscal”, a declarat Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de romani din Europa, potrivit Stirileprotv.ro.

Totodata, romanii care nu completeaza chestionarul, risca sa plateasca impozite in ambele state.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.