Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri la Europa FM, referindu-se la afirmatiile ministrului Justitiei potrivit carora procurorii nu fac legi, ca acestia le aplica si ca au dreptul la opinie. Ea a afirmat ca ministrul Tudorel Toader trebuie sa explice de ce vrea sa schimbe legile justitiei.

"Noi avem dreptul la opinie. Am facut observatii de fiecare data cand au fost modificate legi care ne priveau direct", a spis Kovresi, acceptand faptul ca procurorii nu fac legi, dar subliniind ca le aplica.

Sefa DNA a sustinut ca este necesar ca ministrul Justitiei sa isi argumenteze decizia de a modifica legile.

"Tudorel Toader trebuie sa explice de ce vrea sa schimbe legile justitiei. Nu am vazut niciun fel de fundamentare, nu stiu ce analize au fost avute in vedere", a apreciat Kovesi, subliniind ca mai multe dispozitii din propunerile ministrului Justitiei afecteaza in mod grav activitatea procurorilor.

"Suntem intr-o procedura de consultare privind acest proiect. Punctul nostru de vedere vizeaza doar activitatea procurorilor. Noi am semnalat ca trecerea inspectiei judiciare in subordinea ministrului justitiei este o problema, atat timp cat ministrul justitiei este om politic", a adaugat procurorul-sef al DNA.

Conform Europa FM, ea a sustinut ca desi nu este cazul actualului ministru, de-a lungul timpului, au fost si ministri oameni politici, iar "Inspectia judiciara nu trebuie politizata”.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat in 30 august ca va trimite propunerile de modificare a legilor justitiei doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu si la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv ca doar CSM avizeaza propunerile legislative si pentru ca procurorii nu fac legi, ci doar aplica si interpreteaza legea.

Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie sa-si respecte limitele de competenta constitutionala. Procurorii nu fac legi. Eu nu am stiut ca avem un parlament tricameral. Un parlament cu Senat, cu Camera Deputatilor si procurorii care sa voteze legi. Eu am fost procuror si stiam si inca stiu ca procurorii interpreteaza si aplica legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizeaza continutul propunerii legislative”, a continuat Toader.

Citeste si:
Ministrul Justiţiei: Eliminarea pensiilor de serviciu nu este posibilă
Ministrul Justiţiei:...

Adunarea Generala a procurorilor din DNA a stabilit prin vot ca modificarile la legile justitiei in forma actuala reprezinta o forma de presiune asupra activitatii profesionale a procurorilor din Directia Nationala Anticoruptie si au respins cele mai multe dintre propunerile ministrului Tudorel Toader. Procurorii DNA nu au fost de acord cu trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei, cu modificarile referitoare la raspunderea materiala a judecatoriklor si procurorilor, cu infiinsarea unei directii speciale pentru cercetarea faptelor comise de magistrati si nici cu instituirea unei varste minime pentru candidatii la INM.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.