Presedintele Klaus Iohannis sustine ca Romania trebuie sa contribuie activ la procesul de reflectie privind viitorul Uniunii Europene, scrie capital.ro.

"Ca sustinator al proiectului european, Romania trebuie sa contribuie activ la procesul de reflectie privind viitorul Uniunii Europene.

Avem nevoie de o Europa puternica, prospera, sigura, unita, mai aproape de cetatenii sai si mai bine profilata pe plan mondial.

Pentru Romania, continuarea integrarii la nivelul Uniunii Europene ramane un obiectiv strategic extrem de important. De aceea, trebuie sa fim alaturi de acele state membre care actioneaza pentru consolidarea Uniunii. Cu cat vom fi mai aproape de acest nucleu de state, cu atat vom putea conta mai mult in procesul decizional european si vom avea mai multe sanse de dezvoltare.

Am pledat activ pentru acest obiectiv in contactele avute cu Cancelarul Germaniei si cu Presedintele Frantei.

Europa are nevoie de o cat mai mare capacitate de adaptare pentru a putea depasi provocarile actuale. Instrumentele acestei adaptari trebuie astfel concepute incat sa fie evitata o crestere si mai mare a decalajelor intre statele membre.

Am combatut ferm acele abordari care vizeaza o Europa cu mai multe viteze, sau a cercurilor concentrice, sau cu mai multe diferente.

Desi, in prezent, toata lumea recunoaste, exista stadii diferite de integrare, aceasta trebuie sa fie exceptia, nu regula. Nu dorim in niciun caz sa revenim la impartirea artificiala intre Est si Vest. Chiar daca un proiect al Uniunii este agreat initial doar de un grup de state, el trebuie sa ramana deschis pentru oricare dintre statele membre care doreste sa adere la acest proiect, ulterior", a declarat seful statului, potrivit Administratiei Prezidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.