Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut, vineri dimineata, o conferinta de presa in care a spus ca nu va da forma finala si nu va trimite mai departe proiectul privind legile justitiei pana cand nu va avea toate punctele de vedere exprimate pe fiecare propunere, aratand ca "societatea trebuie sa spuna ce e bine si ce nu este bine" din ceea ce a propus. El a mai sustinut ca nu este inregimentat politic si ca nu are niciun interes prin promovarea acestor modificari.

Ministrul Justitiei a tinut sa spuna ca nu este in concediu si ca luarile de pozitie de pana acum privind modificarea celor trei legi ale justitiei "s-au focusat pe doua-trei masuri".

"Stim dezbaterile critice din spatiul public din ultimul an - daca e bine sau nu ca un procuror sau un judecator sa se pensioneze astazi si sa se reangajeze prin votul CSM peste o luna de zile. Am propus abrogarea acestei prevederi, sa vedem daca societatea romaneasca vrea ca magistratul sa se pensioneze azi si sa se reangajeze maine. Sa spuna societatea, lumea de profil juridic sau nu, daca este bine sau nu ca un procuror sau judecator sa dea examen, sa munceasca la Judecatorie si sa ia salariu de Inalta Curte sau Tribunal. Riscam sa ajungem sa avem foarte multi magistrati cu grad profesional de instanta suprema si cu activitate de judecatorie. Sa spuna lumea daca este corect sau", a declarat ministrul Justitiei.

El a spus ca putea sa insereze aceste propuneri de modificare pe care le-a facut si sa le trimita CSM, fara ca societatea sa stie si sa vada, si sa se trezeasca in fata faptului implinit, "asa cum este tehnica". "Eu am preferat sa deschid dezbaterea publica", a mai spus Toader, potrivit News.ro.

Ministrul a sustinut ca nu va trimite acest proiect mai departe pana cand societatea, asociatiile profesionale, "toata lumea" nu isi vor spune punctul de vedere.

"Am pus in discutie publica, astept reactii, dam forma finala (...) Voi trimite proiectul de lege pentru modificarea legilor justitiei doar dupa ce se va exprima toata lumea, toata societatea, toate organizatiile profesionale si dupa ce se vor exprima puncte de vedere privind toate problemele pe care le-am enuntat miercuri. De ce voi face acest lucru? Pentru ca legile justitiei ne intereseaza si ne vizeaza pe fiecare dintre noi pentru ca legile justitiei au ca fundament, ca obiectiv, una dintre puterile statului, cea judecatoreasca, in ansamblul ei", a afirmat ministrul Justitiei.

Citeste si:
Ministrul Justiţiei: Eliminarea pensiilor de serviciu nu este posibilă
Ministrul Justiţiei:...

Tudorel Toader a tinut sa spuna ca nu este inregimentat politic si ca nu are niciun interes prin promovarea acestor modificari.

"Intentia este ca aceasta lege fundamentala sa se bucure de cea mai mare dezbatere publica, a intregii societati. Nu sunt inregimentat politic nicaieri, fac parte dintr-un guvern politic. Nu am niciun interes eu, am interesul sa fie o lege asa cum romanii si-o doresc", a adaugat ministrul Justitiei.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de lege privind legile justitiei, el anuntand modificari semnificative care vizeaza statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Propunerile au fost aspru criticate, inclusiv de presedintele Klaus Iohannis, care a afirmat ca modificarile reprezinta "un atac asupra statului de drept" si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate ele vor "anula" eforturile Romaniei din ultimii 10 ani.

Citeste si:
Barna: „Prima mașină mi-am cumpărat-o cu câțiva bani câștigați...
Barna: „Prima mașină nouă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.