Pachetul de modificari prezentat miercuri de ministrul Justitiei se refera doar la trei legi: Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (nr. 303/2004), Legea privind organizarea judiciara (nr. 304/2004), Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004).

Tudorel Toader nu prezinta nicio propunere de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala, desi multi reprezentanti ai coalitiei la putere spuneau ca asteapta o astfel de propunere, scrie Digi24.ro.

Nu vorbim astazi nici despre gratiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul in serviciu sau neglijenta in serviciu, nici despre foaia de parcurs pentru a respecta hotararea CEDO”, a precizat Toader inca din debutul conferintei de presa.

Cele mai multe propuneri de modificare se refera la Legea CSM, pentru ca sunt propuneri tehnice, a precizat Toader.

Totusi, Toader a vorbit despre prezentarea unui proiect de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala inca din 4 martie, adica la aproximativ o saptamana de la preluarea sefiei MJ de la Florin Iordache. Atunci, Toader spunea ca va prezenta proiectul „in maximum 45 de zile”. Termenul a fost, de atunci, amanat constant.

Si in privinta pragului pentru abuz in serviciu au fost dese schimbarile de pozitie ale ministrului Justitiei. Pe 3 aprilie, Toader spunea ca nu va stabili niciun prag, iar pe 2 august, anunta ca va fi „un prag rezonabil”.

Intre timp, UE a adoptat directiva care stabileste ca, in cazul unei fraude cu fonduri europene de peste 10.000 de euro, un stat nu poate renunta la sanctiunea penala. Adica, pragul european a fost stabilit la o valoare de patru ori mai mica decat pragul Iordache-PSD din OUG 13.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.