Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, ca juristii partidului lucreaza la o sesizare pe care i-o vor transmite Avocatului Poporului cu privire la sesiunea parlamentara extraordinara, in conditiile in care aceasta a fost convocata, in opinia sa, in mod neconstitutional, iar OUG emise de Guvernul Tudose nu vor putea intra in vigoare.

Punctul nostru de vedere este ca nu a fost sesiune extraordinara, nici la Camera Deputatilor, nici la Senat. Convocarea unei sesiuni extraordinare se face, in conformitate cu Constitutia si cu Regulamentul Camerei Deputatilor si Regulamentul Senatului, fie de presedintele Romaniei, fie de Biroul Permanent al Camerei respective, fie de o treime dintre parlamentari. Nu suntem in niciuna dintre aceste situatii regulamentare, pentru ca nici Biroul Permanent de la Camera Deputatilor, nici Biroul Permanent de la Senat, din punctul nostru de vedere, nu s-au intrunit in mod legal, adica nu au avut cvorumul de sedinta si, ca atare, nu aveau cum sa convoace sesiune extraordinara, pentru ca nu exista cine sa convoace sesiune extraordinara”, a spus Ludovic Orban, la Adevarul Live.

Liderul PNL a amintit si de faptul ca ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a participat la sedinta Biroului Permanent al Senatului pentru a asigura cvorumul, chiar daca nu mai ocupa o functie de conducere.

La Camera Deputatilor au fost prezenti patru membri ai Biroului Permanent din 13, iar la Senat au fost prezenti sase din 13. A mai fost prezent un personaj straniu, care in loc sa se ocupe de pregatirea achizitiilor in domeniul militar, in loc sa se ocupe de functia pe care o are, de ministru al Apararii, a venit si si-a adus aminte ca a fost secretar al Biroului Permanent sau chestor, domnul Tutuianu apare top la sedinta ca sa creeze impresia ca a existat majoritate”, a completat liberalul.

Ludovic Orban a reiterat faptul ca nu a existat sesiune parlamentara extraordinara, astfel ca OUG emise de Guvernul Tudose nu vor putea intra in vigoare.

Nu a existat sesiune extraordinara nici la Camera si nici la Senat si acest lucru are consecinte, pentru ca neexistand sesiune extraordinara, OUG emise de Guvern nu pot sa intre in vigoare. Sau daca Guvernul le publica si le considera intrate in vigoare, ele vor intra in vigoare cu nerespectarea procedurilor constitutionale, care prevad obligativitatea convocarii primei Camere sesizate in sesiune extraordinara in termen de cinci zile de la emiterea OUG”, a completat presedintele PNL.

Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

El a mai spus ca juristii partidului lucreaza la o sesizare pe care i-o vor transmite Avocatului Poporului cu privire la modul in care a fost convocata sesiunea extraordinara.

Lucram chiar in acest timp, echipa noastra de juristi de la Camera Deputatilor si de la Senat lucreaza la o sesizare, din pacate nu ne putem adresa direct Curtii Constitutionale si asta este o mare aberatie care continua sa persiste in Constitutia Romaniei (...). Din punctul nostru de vedere, OUG nu pot sa intre in vigoare atat timp cat nu am avut de-a face cu o convocare constitutionala, legala si regulamentara a Camerei Deputatilor si a Senatului. Ne vom adresa Avocatului Poporului”, a conchis Ludovic Orban.

Sursa: News.ro.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.