Ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, a declarat, vineri, ca intentia Guvernului nu a fost de a scadea pensiile militare, ci de a crea un echilibru in sistem, avand in vedere ca bugetul nu va putea suporta pe termen lung actuala situatie, in care pensiile militare sunt mai mari decat salariile.

"Resping orice idee care atesta ca pensiile vor scadea. Nu exista si n-a existat in intentia Guvernului un astfel de demers, pentru a diminua valoarea pensiilor. Ce ne dorim este un echilibru just si rational a tuturor categoriilor de pensii. Varsta de pensionare nu se modifica", a spus Tutuianu.

Ministrul a explicat ca bugetul nu va putea sustine pe termen lung astfel de dezechilibre si de aceea Guvernul a trebuit sa intervina.

"Recunoastem sacrificiile si profesionalismul militarilor, a caror intreaga viata au pus-o sub semnul misiunilor dificile pe care le-au desfasurat. In acelasti timp, trebuie sa asiguram stabilitatea si predictibilitatea bugetara. (...) Suntem in situatia in care unele pensii sunt mai mari decat salariile. la un moment dat bugetul tarii nu va putea suporta o astfel de asezare si incercam sa evitam acest lucru", a afirmat Tutuianu.

El a precizat ca forma Ordonantei de Urgenta care va fi discutata vineri de Guvern are ca initiatori Ministerul Muncii, Ministerul Apararii si MAI.

Guvernul discuta, in sedinta de vineri, proiectul de ordonanta de urgenta prin care vor fi schimbate modul de calcul al pensiilor speciale, precum si procedura de actualizare a acestora, singura categorie care nu este vizata de acest act normativ fiind cea a magistratilor. Proiectul trebuia sa intre joi in atentia Executivului, insa sedinta a fost amanata cu o zi pentru ca proiectul nu avea toate avizele necesare pentru adoptare.

Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede ca pensia angajatilor MAI si MApN nu va mai putea depasi media soldelor sau salariilor primite in anii de activitate, in baza carora s-a calculat venitul. Proiectul limiteaza si indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuala a inflatiei, fara alte sporuri, dispozitie care se va aplica si pensionarilor din aviatie, personalului auxiliar din instante si parchete, functionarilor parlamentari, diplomatilor si parlamentarilor, scrie News.ro.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decat media soldelor/salariilor lunare nete corespunzatoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse in baza de calcul a pensiei, astfel incat pensiile nu vor mai putea depasi valoarea salariilor.

Sunt eliminate si sporurile primite in cazul indexarilor. Pensiile astfel nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an. Daca in urma actualizarii rezulta un cuantum al pensiei mai mic, se pastreaza cuantumul pensiei aflat in plata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.