Politica4 August 201709:53

Lectura de un minut

Deficitul fondului de pensii era estimat sa ajunga la 17,2 miliarde lei in 2018, fata de 14,1 miliarde lei in acest an, din cauza majorarilor salariale care determinau automat si o crestere a pensiei, in conditiile in care, la nivelul personalului din sectorul aeronautic, pensia medie era in luna mai de 10.849 lei, a declarat joi ministrul Finantelor, Ionut Misa, la Digi24.

In 2016, deficitul la fondul de pensii a fost 15,6 miliarde lei, potrivit ministrului.

”In 2017, suma este de 14,1 miliarde lei. In 2018, ca estimare, se ajungea la 17,2 miliarde lei din cauza majorarilor salariale care determinau automat si o crestere a pensiei. Nemaifiind contributivitate, trebuiau sa vina bani de la buget”, a afirmat Misa.

Ministrul a subliniat ca, in cazul personalului din sectorul aeronautic, pensia medie era de 10.849 lei in luna mai, scrie News.ro.

”La finele lunii mai 2017, pensia medie la nivelul personalului aeronautic era de 10.849 lei, iar contributivitatea era 2.751 lei. Diferenta vine de la buget. Bugetul alocat pentru pensii speciale in acest an era de 7,2 miliarde lei. Din acestea, pensiile militare erau 6 miliarde si ceva”, a afirmat Misa.

Citeste si:
Citu, in plina criza provocata de COVID-19: "Stiu ce se intampla in...
Citu, pregatit pentru criza...

Potrivit unui proiect de OUG privind pensiile militare de stat, pensia nu va mai putea depasi media soldelor sau salariilor primite in anii de activitate, in baza carora s-a calculat venitul. Proiectul limiteaza si indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuala a inflatiei, fara alte sporuri, dispozitie care se va aplica si pensionarilor din aviatie, personalului auxiliar din instante si parchete, functionarilor parlamentari, diplomatilor si parlamentarilor.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.