Deputatul PSD Liviu Plesoianu a declarat, luni, la finalul sedintei Comisiei de ancheta privind prezidentialele din 2009, referitor la sesizarea care va fi trimisa Ministerului Justitiei cu privire la refuzul sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, de a participa la audieri, ca in regulament scrie ca daca este obstructionata activitatea comisiei, una dintre caile de sanctionare este acea de sesizare a organelor de urmarire penala, cerand colegilor sai din Comisia juridica sa caute articolul prin care la urmatoare sedinta a comisiei sa se propuna plangere penala pe numele Laurei Codruta Kovesi.

Nu e datoria mea sa gasesc articolul. Avem foarte multe minti juridice luminate in PSD care au elaborat acel regulament. Eu, ca membru al comisiei, nu trebuie sa ma apuc brusc acum sa fac Dreptul. Trebuie sa respect ce spune regulamentul, pentru ca eu am fost numit in aceasta comisie, care are un regulament gandit de niste oameni din acest Parlament. In regulament scrie negru pe alb ca, daca este obstructionata activitatea comisiei, una dintre caile de sanctionare este aceea de sesizare a organelor de urmarire penala”, a declarat Liviu Plesoiau.

Social-democratul a precizat ca din acest motiv ii roaga pe colegii sai din Comisia juridica, sau pe cei care au elaborat regulamentul respectiv, sa explice la ce s-au gandit in momentul in care l-au facut.

E nevoie de asa ceva (ca juristii sa caute articolul prin care la urmatoare sedinta a comisiei sa se propuna plangere penala pe numele Laurei Codruta Kovesi - n.r.). Nu se poate sa elaborezi un regulament dupa care sa vii sa spui ca nu exista o corelare intre regulament si Codul penal - daca vorbim despre o infractiune in baza careia sesizezi organele de urmarire penala. Este, din punctul meu de vedere, lamentabil sa actionezi in felul acesta, dar chiar si daca in momentul acesta trecea propunerea mea, n-aveam nicio indoiala asupra faptului ca la domnul Lazar s-ar fi oprit”, a explicat Plesoianu.

El a mai spus ca singura sa asteptare este ca ministrul Justitiei ”sa nu mai considere ca nu e oportun” sa ceara revocarea din functie a sefei DNA.

Acum doamna Kovesi incala o hotarare recenta a Curtii Constitutionale care spune negru pe alb ca e obligata sa vina atunci cand e chemata. Daca nici acum nu este oportun, atunci cred ca Parlamentul Romaniei poate sa plece linistit acasa”, a spus social-democratul.

Referitor la faptul ca deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus ca nu exista un articol in care sa poata fi facuta o plangere penala daca nu este indicata si o infractiune, Plesoianu a afirmat ca acesta are o experienta profesionala juridica bogata si trebuie intrebat daca a participat sau daca stie persoanele care au elaborat regulamentul.

De asemenea, el a precizat ca in sesizarea catre Ministerul Justitiei va scrie clar ca s-a incalcat Constitutia.

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Comisia de ancheta privind prezidentialele din 2009 a decis, luni, sesizarea Ministerului Justitiei cu privire la refuzul sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, de a participa la audieri, si sa ii solicite sa raspunda in scris daca a fost prezenta acasa la Gabriel Oprea in noaptea alegerilor. Propunerea facuta de Liviu Plesoianu (PSD), privind depunerea unei plangeri penale, nu a fost supusa la vot.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.