Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, luni, sa trimita o sesizare presedintelui Klaus Iohannis prin care ii cere sa retrimita pentru dezbateri in Parlament legea salarizarii, invocand diferentele mari dintre veniturile procurorilor si cele ale judecatorilor. Propunerea a venit din partea magistratilor care repezinta judecatoriile in CSM si din partea procurorilor din consiliu care ii repezinta pe procurorii parchetelor de pe langa judecatorii.

CSM a ajuns la aceasta decizie dupa ce a analizat veniturile judecatorilor de la judecatoriile din tara si a observat ca in noua lege salariile ar fi mult mai mici in comparatie cu veniturile judecatorilor de la tribunale. Totodata, membrii CSM au invocat ca diferentele dintre salariile procurorilor si cele ale judecatorilor, in conditiile noii legi, sunt semnificative, scrie News.ro.

Procurorul general Augustin Lazar a adresat, joi, scrisori presedintelui Klaus Iohannis, presedintei ICCJ si Avocatului Poporului pentru a sesiza CCR in legatura cu Legea salarizarii, considerand ca diferentele de salarizare intre procurori si judecatori sunt neconstitutionale, avand in vedere ca, in conformitate cu deciziile Curtii, "procurorii au, ca si judecatorii, statut constitutional de magistrati".

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, vineri, ca nu sunt intrunite conditiile pentru sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu legea salarizarii.

Procurorul general Augustin Lazar a afirmat, luni, in legatura cu propunerile privind salarizarea procurorilor, ca "statutul de magistrat independent profesional al procurorului nu poate fi pus sub semnul intrebarii" si ca nu poate fi facuta o discriminare intre diverse categorii de magistrati, declarandu-se convins ca "aceasta problema va fi clarificata in spiritul deciziilor Curtii Constitutionale".

De asemenea, Asociatia Procurorilor din Romania a sesizat presedintele Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea Legii salarizarii, intrucat prin adoptarea acestei legi se creeaza o diferenta de statut financiar intre procurori si judecatori. Procurorii sustin ca prin adoptarea legii in forma actuala ”se incalca principiile stabile de normele constitutionale ceea ce poate genera o afectare importanta a sistemului judiciar in ansamblul sau”.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Totodata, magistratii de la Judecatoria Sector 3 Bucuresti au decis sa protesteze timp de doua ore zilnic, reclamand ca salariile lor sunt mici, comparativ cu salariile magistratilor din tribunale sau curti de apel.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.