Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, la Parlament, ca asteapta publicarea in Monitorul Oficial a motivarii deciziei Curtii Constitutionale referitoare la necesitatea stabilirii unui prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu, apoi va demara consultari publice si abia pe urma va stabili nivelul pragului care sa faca diferenta intre raspunderea contraventionala, administrativa si penala in cazul abuzului in serviciu.

Am spus de nenumarate ori: asteptam decizia Curtii Constitutionale, motivarea acesteia. Voi face dezbateri publice cu societatea civila, cu profesionistii Dreptului. Impreuna vom identifica pragul rezonabil de natura sa faca diferenta dintre raspunderea contraventionala, raspunderea administrativa, raspunderea penala”, a declarat Tudorel Toader.

Intrebat in cat timp estimeaza ca se va intampla acest lucru, ministrul Justitiei a spus ca totul depinde de publicarea in Monitorul Oficial a motivarii deciziei CCR.

Nu ma intrebati pe mine, pentru ca am spus ca asteptam decizia Curtii. Din momentul in care se publica in Monitorul Oficial se produc efecte juridice si demaram procedura de consultare. Va propun sa asteptam decizia Curtii, facem consultarile cu societatea civila, profesionistii Dreptului, vom identifica acel prag rezonabil”, a mai spus Toader.

Tudorel Toader a negat, in urma cu cateva luni, ca va pune prag abuzului in serviciu

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat in mai multe randuri ca nu va impune un prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu.

"Nu voi stabili niciun prag. Nici maxim, nici minim. Eram judecator la Curte, sunt membru in Comisia de la Venetia, dar legiuitorul national trebuie sa respecte legea fundamentala. Legea fundamentala spune ca constituie abuz fapta functionarului si acolo nu se refera la un prag. Ii lasi judecatorului libertatea de a aprecia ca o fapta de abuz, cu o anumita consecinta pagubitoare, este infractiune sau nu. De aceea, judecatorul are libertatea de apreciere, tine seama de personalitatea, persoana faptuitorului, de gravitatea faptei, de imprejurarea ca este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecatorul poate sa dea suspendare in executarea pedepsei, poate sa amane aplicarea pedepsei, dupa cum procurorul poate sa renunte la urmarirea penala", afirma Tudorel Toader.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.