Rezultatele intalnirii dintre Klaus Iohannis si Donald Trump au fost apreciate pozitiv de presa internationala. Presedintele Romaniei a fost identificat drept garant al luptei impotriva coruptiei, in Romania, iar tara noastra a fost asigurata de suport in cazul unei agresiuni din partea Rusiei. 

Vizita lui Iohannis in SUA este considerata un succes, atat de analistii politici interni, cat si de publicatiile internationale, potrivit adevarul.ro. Consultantul politic George Ripa considera ca Iohannis a reusit sa obtina promisiunea lui Trump ca, in cazul in cara tara noastra este atacata, SUA vor interveni. Mesajele venite din partea lui Trump au o relevanta istorica atat pentru Romania, cat si pentru celelalte state membre NATO, pentru ca, este pentru prima data cand presedintele SUA intareste angajamentul fata de art. 5 al Tratatului de la Washington: "Suntem acolo pentru a proteja".

Castiguri pentru Romania

SUA va sustine continuarea luptei impotriva coruptiei: „Domnule presedinte, vreau sa aplaud eforturile dvs. de a lupta impotriva coruptiei si de a proteja statul de drept. E nevoie de a crea un mediu unde comertul sa infloreasca, iar cetatenii sa prospere“, a precizat Trump.

Publicatia franceza Le monde subliniaza felul in care Trump le cere celorlalti aliati sa ia exemplul Romaniei si sa aloce bani pentru aparare: „Speram ca aliatii din NATO vor urma exemplul Romaniei si vor raspunde obligatiilor financiare in ceea ce priveste costurile pentru aparare".

Romania obtine garantia apararii colective; publicatia americana Buzz Feed News noteaza: „În mai puţin de un minut, un reporter modest din România a reuşit să facă ceea ce liderii din 27 de ţări n-au putut: să-l facă pe Donald Trump să se angajeze în principiul apărării colective a NATO".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.