Politica 19 Mai 2017 15:45 de Clara Vacaru
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat vineri, la Iasi, ca a trimis Guvernului, in urma cu o zi, proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, precizand, totodata, ca modificarile la pachetul de legi privind justitia vor ajunge pe masa Executivului saptamana viitoare.

"Ieri (joi - n.r.) am trimis la Guvern proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, pentru transpunerea unei directive privind confiscarea extinsa si transpunerea unei alte directive privind transpunerea victimelor infractiunilor", a afirmat, vineri, la Iasi, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, potrivit News.ro.

Pe de alta parte, el a precizat ca, in prezent, se lucreaza la finalizarea ultimelor modificari la pachetul de legi privind justitia si ca acesta va fi prezentat Guvernului, cel mai probabil, saptamana viitoare.

"Pachetul cuprinde trei legi, 303, 304, 317. Toate sunt din 2004. Saptamana viitoare, cred eu, voi prezenta acel pachet de legi la Guvern, dupa care il voi trimite CSM pentru avize, ca-s legile justitiei si CSM este avizator, dar cu precizarea ca avizul CSM nu este unul conform, obligatoriu, ci este un aviz consultativ. Si la codul asta caruia i-am dat drumul, multe sugestii si propuneri le-am luat in considerare, pe altele nu. Nu pentru ca nu ar fi fost bune, dar pentru ca ieseau din limita proiectului de lege. Erau propuneri de lege «ferenda», si nu de transpunere a deciziilor Curtii. Prin urmare, prezint pachetul de legi la Guvern, il trimit CSM pentru avizare, un aviz consultativ. Dintre ele pe unele le vom retine, pe altele nu. Nu am de unde sa stiu ce observatii primesc. Il trimitem pe procedura normala de legiferare", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a afirmat, totodata, ca pachetul celor trei legi trebuie aduse la nivelul anului 2017 si ca sunt necesare modificari.

"Sigur, cele trei legi sunt din 2004. Au trecut 13 ani. Am intrat in Uniunea Europeana. Dupa 13 ani, legile trebuie aduse la nivelul zilelor pe care le traim si cu o proiectie de viitor. Prin urmare, vor fi modificari. Chiar si legile justitiei vor fi puse de acord cu deciziile Curtii Constitutionale. Si acolo au fost multe decizii. Prin urmare, vor fi modificari necesare din perspectiva deciziilor Curtii, si vor mai fi modificari, poate unele de oportunitate. Altele, sigur, de readucere a legilor justitiei in parametrii puterii judecatoresti, o putere stabila exercitata de profesionisti, specialisti ai dreptului", a mai precizat ministrul Justitiei.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a aflat, vineri, la Iasi, unde a participat la intalnirea presedintilor sectiilor penale ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Curtilor de Apel din tara.

Citeste si:
Ingrid Mocanu, dupa dezvaluirile lui Toader: Nerusinare si tupeu,...
Ingrid Mocanu, dupa...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.