Politica 18 Mai 2017 16:51 de Clara Vacaru
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca este o eroare decizia Senatului care exclude avizul CSAT la numirea sefului DGPI, precizand ca, daca se mentine aceasta solutie neconstitutionala, va sesiza Curtea Constitutionala. Potrivit News.ro, presedintele a sustinut ca PSD incearca sa elimine institutia presedintelui, respectiv CSAT din anumite proceduri.

Asa ceva nu se poate. Asta este o eroare, o greseala, cum doriti. Atat timp cat institutia este una militarizata, nu poate sa functioneze fara aviz CSAT. Punct! Iar indiferent ce doreste Senatul sau Camera Deputatilor, asa functioneaza institutiile in Romania conform Constitutiei. Daca se mentine aceasta solutie, care e una neconstitutionala dupa parerea mea, evident ca speta va ajunge la CCR. In ultima instanta, voi ataca eu la CCR, dar deocamdata asteptam sa isi revina Parlamentul si sa intre in normalitate”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Intrebat care crede ca este ratiunea din spatele acestei propuneri, presedintele a afirmat: ”Eu vad aici o ratiune politica din partea PSD. Este destul de evident, dupa speta cu ANCOM, acum speta cu acest serviciu al Ministerului de Interne, se incearca din partea PSD sa se elimine institutia presedintelui, respectiv CSAT din anumite proceduri. Este o eroare”.

In ceea ce priveste proiectul din care presedintele este eliminat din procedura numirii procurorilor sefi, Klaus Iohannis a spus: ”Deocamdata, am observat ca s-a oprit parcursul si poate isi revin initiatorii si in aceasta speta”.

Senatul a adoptat luni cu majoritate de voturi, in calitate de camera decizionala, Ordonanta de Urgenta 76/2016 prin care guvernul Ciolos a infiintat Directia Generala de Protectie Interna (DGPI), eliminand din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al institutiei de a fi militar precum si pe aceea ca el sa fie numit in functie cu avizul CSAT. Acum cateva zile, Palatul Cotroceni s-a mai pronuntat o data pe marginea acestui subiect, prin intermediul purtatorului de cuvant al Presedintiei.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.