Politica 18 Mai 2017 16:47
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca nu stie ce contine arhiva SIPA, dar asteapta concluziile Ministerului Justitiei, asa cum s-a promis public, el sustinand ca aceasta tema nu trebuie sa ramana in spatiul public mult timp, iar ministrul Tudorel Toader sa lamureasca ”transparent si transant” chestiunea. Presedintele a remarcat ca in anumite momente politice apar astfel de ”ciorbe reincalzite”, iar unii devin amnezici, altii tacuti, altii vorbareti. El nu a exclus inclusiv varianta distrugerii arhivei SIPA.

”Cred ca aici avem de-a face cu o chestiune care la vremea respectiva nu a fost tratata cu suficienta atentie si cu certitudine nu cu suficienta transparenta. Aceasta arhiva SIPA a ajuns, prin lipsa de informatii in spatiul public, un fel de mare secret national, ceea ce nu cred ca este si cred ca ministrul Justitiei trebuie sa faca tot ce poate, dar transparent si transant, ca sa clarifice aceasta chestiune. Daca se poate sau nu secretiza este prima chestiune care trebuie lamurita”, a afirmat Klaus Iohannis.

Presedintele a precizat ca Ministerul Justitiei trebuie sa lamureasca ce anume contine aceasta arhiva, daca intr-adevar au fost scurgeri sau nu.

”Este interesant de urmarit cum apar astfel de ciorbe reincalzite in spatiul public la anumite momente politice si cum dintr-odata unii devin amnezici, altii devin tacuti, altii devin vorbareti. Nu cred ca aceasta este o tema care trebuie sa ramana mult in spatiul public si astept de la domnul ministru al Justitiei transparent si transant sa clarifice aceasta chestiune”, a tinut sa sublinieze seful statului.

Intrebat daca este de acord cu desecretizarea rapida a arhivei SIPA, presedintele Iohannis a raspuns: ”Astept concluziile de la minister, asa cum au fost promise si atunci vom vedea ce trebuie facut. Am solicitat si colegilor tehnicieni din CSAT un punct de vedere sa vedem daca CSAT are ce discuta in aceasta chestiune sau nu si oricum ar fi trebuie clarificata chestiunea”.

Klaus Iohannis a spus ca nu stie daca a fost trimis vreun raport la CSAT in vremea in care era ministru al Justitiei Catalin Predoiu, scrie News.ro.

”CSAT la noi in tara e folosit asa pe post de panaceu universal, ceea ce nu este. CSAT are domeniul de care se ocupa, care este securitatea nationala. Nu pot sa va spun asa, pe nepusa masa, daca s-a trimis sau nu un raport, dar se poate verifica aceasta chestiune. Oricum, a fost si este in continuare un serviciu cu aceste atributii la Ministerul Justitiei si de aceea am spus ca de acolo trebuie sa vina clarificarile. Sa nu se astepte cineva ca in CSAT ne adunam cu totii si dezbatem fila cu fila. Ministerul Justitiei trebuie sa vina cu o clarificare, iar daca ministrul Justitiei considera ca trebuie sa primeasca un aviz sau o opinie CSAT, se va adresa CSAT. Nu are rost sa discutam ce a fost acum 7 ani sau acum 10 ani sau cand s-a desfiintat SIPA si vara s-a reinfiintat sub alta denumire”, a afirmat seful statului.

Citeste si:
Toader: Peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA au fost xeroxate
Tudorel Toader: Peste 3.000...

Presedintele a precizat ca nu a avut nicio discutie pe aceasta tema cu ministrul Justitiei, ci asteapta ca acesta sa se tina de ceea ce a promis in spatiul public.

Intrebat ce parere are despre propunerea ca arhiva SIPA sa fie distrusa, presedintele Iohannis a replicat: ”Si asta trebuie sa ne propuna ministrul Justitiei. Nu stiu ce e in aceasta arhiva, dar astept sa aflu. Daca sunt date care nu mai au nicio valoare, atunci, pentru a termina discutia in spatiul public, da, este si aceasta o varianta, sa fie arhiva topita”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.