Politica 16 Mai 2017 12:48 de Clara Vacaru
Decizia Senatului de a elimina avizul CSAT din procedura de numire a sefului serviciului secret al Ministerului de Interne este "grava si ingrijoratoare" si reprezinta inca o actiune "care pare ca face parte dintr-un plan de limitare a atributiilor presedintelui", a declarat marti purtatoarea de cuvant a Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi.

Reactia sa vine dupa ce plenul Senatului a votat luni proiectul pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.76/2016 privind Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) a MAI, astfel incat seful DGPI sa poata fi numit si eliberat din functie de catre ministrul Afacerilor Interne (nu de prim-ministru cum prevede ordonanta) fara avizul CSAT, asa cum este prevazut in prezent, si sa nu trebuiasca sa fie cadru militar.

Madalina Dobrovolschi a sustinut ca este vorba despre un "demers cu miza politica" si "o noua actiune care pare ca face parte dintr-un plan de limitare a atributiilor presedintelui", la fel cum s-a intamplat cu ordonanta de urgenta prin care presedintele Iohannis a fost eliminat din procedura numirii sefului ANCOM, si unde nu a putut fi "justificat" caracterul de urgenta.

Prin modificarile adoptate de Senat, conducerea Directiei Generale de Protectie Interna (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne - cunoscuta ca "Doi si-un sfert" - va fi stabilita "doar de un ministru, fara avizul CSAT", a continuat ea.

"Vorbim totusi de o autoritate care are un rol foarte important in ce priveste apararea tarii si siguranta nationala" iar "presedintele e comandantul fortelor armate", a reamintit Madalina Dobrovolschi, inainte de a se intreba: "Care e ratiunea eliminarii presedintelui din procedura? Nu putem sa ne gandim decat la o miza politica".

Purtatoarea de cuvant a presedintiei a afirmat ca este vorba despre "influente negative in ceea ce priveste arhitectura constitutionala" si a caracterizat drept "grav si ingrijorator modul in care se actioneaza".

Citeste si:
INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români preferă un candidat...
INSCOP: Mai mult de jumătate...

Madalina Dobrovolschi a mai acuzat "o practica pe care acest guvern o aplica in mai multe contexte", argumentand ca "prezenta presedintelui in procesul decizional inseamna o echilibrare a raporturilor intre forte in stat si o garantie ca nu se ajunge la derapaje politice, la pierderea echilibrului politic".

"Este foarte ingrijorator ce s-a intamplat pentru sanatatea statului de drept", a concluzionat aceasta.

Intrebata daca se va ajunge la sesizarea Curtii Constitutionale, Madalin Dobrovolschi a raspuns ca "nu anticipeaza pasii" care vor urma.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.