Politica 13 Mai 2017 12:26
Al XIII-lea congres al UDMR are loc sambata, la Zalau, in prezenta a peste 1.000 de delegati si invitati, sub sloganul loc "Nunquam retro" (niciodata inapoi n.r.), un motto al politicianului Wesselenyi Miklos, personalitate politica maghiara marcanta din Transilvania secolului al XIX-lea, a carui figura, stilizata, apare alaturi de slogan, pe toate materialele de prezentare a evenimentului, transmite HotNews care citeaza Agerpres.


Potrivit presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, acest motto celebru al lui Wesselenyi Miklos - "Nunquam retro" - se refera la faptul ca maghiarii din Romania nu trebuie sa renunte la dezideratele si obiectivele lor, la eforturile de sustinere a intereselor comunitatii, trebuie sa se dezvolte si sa progreseze.

Presedintele UDMR Salaj, Seres Denes, a precizat ca la congres si-au anuntat prezenta in jur de 800 de delegati si 200 de invitati, printre care presedintele PSD, Liviu Dragnea, un consilier de stat din partea presedintiei, iar din partea PNL - Lucian Bode, presedintele filialei Salaj a partidului.

Seres a adaugat ca din Ungaria vor sosi la Zalau presedintele Partidului Crestin Democrat, vicepremierul Semjen Zsolt , un vicepresedinte al FIDESZ si presedintele Partidului Socialist din Ungaria, Molnar Gyula, dar si delegati ai partidelor minoritatilor nationale din Voievodina, Slovacia si Ucraina Subcarpatica.

In cadrul congresului de sambata, de la Zalau, vor fi adoptate mai multe modificari ale Statutului si Programului Uniunii. Acestea vizeaza, printre altele, stimularea ramanerii tinerilor pe pamantul natal, prevenirea si combaterea violentei in familie si protectia minoritatilor nationale.

De asemenea, Statutul Uniunii va introduce cota obligatorie de reprezentare pentru femei, care va permite ca, la nivelul organizatiilor locale ale Uniunii, unul din trei membri ai consiliului alesilor sa fie femeie, iar in organismele de conducere judetene si nationale 15 la suta din membri sa fie delegati de catre Organizatia de Femei a UDMR.

La finalul congresul vor fi prezentate si supuse aprobarii trei rezolutii: Tanczos Barna: Viitor sigur pentru mediul rural din Transilvania! - rezolutia Congresului in domeniul politicii agrare; Csep Eva Andrea: Violenta impotriva femeilor este problema comunitatii, nu doar a victimei! si Winkler Gyula: Minority

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.