Politica 4 Mai 2017 10:49
Fostul premier Victor Ponta a declarat, miercuri, la dezbaterea referitoare la pregatirea Romaniei pentru exercitarea presedintiei Consiliul UE din 2019, ca tara noastra nu este pregatita pentru acest lucru, precizand ca a identificat mai multe probleme care intaresc convingerea sa, si anume ca liderii europeni nu il cunosc pe premierul roman pentru ca la intrunirile Consiliului european participa presedintele, sau ca tara noastra este catalogata ca fiind corupta, indiferent de cate arestari s-au facut.

”In primul rand, am vrut sa stric petrecerea sa spun ca nu suntem pregatiti pentru presedinitia Cosiliului european. (...) Eu am identificat cinci probleme structurale pentru Romania in a organiza cu succes, cum ne dorim cu totii, cele 6 luni de presedintie si am plecat de la faptul ca Romania o sa organizeze in 2020 Campionatul european de fotbal. N-avem stadioane, n-avem linia de metrou de la aeroport, nu avem nici echipa de fotbal buna - avem antrenor german e adevarat, dar cu rezultate slabute - dar vom organiza. Acel campionat in Romania, dupa cate stiu eu, tine vreo doua saptamani. Campionatul acesta cu presedintia tine 6 luni si suntem cu un an mai putin decat cu campionatul european”, a afirmat fostul prim-ministru.

Facand referire la prima problema identificata de el pentru care Romania nu este pregatita sa detina presedintia Consiliului Uniunii Europene, Ponta a precizat ca liderii europeni nu il cunosc pe premierul Romaniei pentru ca la intrunirile Consiliului european participa presedintele tarii.

”Avem un sistem politic european total nefunctional. Conform procedurilor si cutumelor Consiliului European (...) seful guvernului din tara care asigura Presedintia este alaturi de presedintele Consiliului European si presedintele Comisiei Europene este cel care e gazda. Problema e ca liderii europeni nu-l cunosc pe seful guvernului de la noi pentru ca la Consiliul European participa presedintele. (...) Noi, in loc sa rezolvam problema, am incurcat-o si mai tare: acum avem presedinte, prim-ministru si seful partidului. Avem trei. Eu nu stiu cum va organiza doamna Birchall masa si primirea celor 27 de sefi de guvern care vor fi”, a declarat Ponta.

O alta problema identificata de Ponta este legata de imaginea Romaniei in Uniunea Europeana, de tara corupta, scrie News.ro.

”Noi avem brand-ul ca suntem o tara cu mari probleme, suntem niste corupti care degeaba am arestat si am facut dosare la mai multi decat in toate celelalte 27 de tari la un loc, tot corupti suntem. Mai avem o problema care se poate pune anul acesta avand in vedere ca in 2016 deja am trecut de 3% deficit. Daca suntem si una din putinele tari care raman cu deficit excesiv o sa intram in 2019 cu o imagine de corupti care nici nu respecta deficitul”, a subliniat deputatul PSD.

”Al treilea lucru, avem o problema strategica. Noi nu stim daca vrem sa fim in primul rand cu SUA sau in primul rand cu UE, iar eu dupa cum vad presedintia domnului Trump, in curand vom fi pusi mai serios sa ne hotaram si noi avem o traditie veche in a lua decizii, adica nu”, a mai spus Ponta.

Citeste si:
INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români preferă un candidat...
INSCOP: Mai mult de jumătate...

El crede ca o singura persoana poate coordona cele sase luni de Presedintie, si anume prim-ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.