Comisia juridica a Senatului a adoptat, marti, amendamentul propus de Parchetul General, Asociatia Magistratilor si de Serban Nicolae la proiectul legii gratierii conform caruia vor urma sa fie gratiate pedepsele cu inchisoarea de pana la 3 ani inclusiv.

Decizia a fost luata cu 7 voturi ”pentru” si 2 abtineri, scrie News.ro.

Totodata, Traian Basescu si-a modificat amendamentul prin care propunea gratierea pedepselor de pana in 10 ani de inchisoare, insusindu-si propunerea Uniunii Barourilor, si anume reducerea perioadei la 6 ani. Amendamentul senatorului PMP a fost insa respins de Comisia juridica cu un vot ”impotriva”, un vot ”pentru” si opt abtineri.

Traian Basescu a explicat ca a propus amendamentul de gratiere a pedepselor de pana in 10 ani deoarece exista o diferenta intre codul penal vechi si cel nou, ceea ce s-ar putea traduce in discriminari la adresa condamnatilor, iar articolul din lege ar putea fi declarat neconstitutional.

Contraargumentul a venit insa din partea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, prezent la sedinta Comisiei juridice, care a spus ca se aplica legea penala mai favorabila.

De asemenea, senatorii juristi au adoptat si un amendament propus de social-democratul Serban Nicolae potrivit caruia se scad trei ani din orice pedeapsa cu inchisoarea de pana in zece ani. ”Se gratiaza… in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoarea aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani, dar care nu depasesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de aceasta prevedere ar urma sa beneficieze aproximativ 800 de detinuti.

Amendamentul a fost adoptat cu sapte voturi ”pentru” si trei voturi ”impotriva”.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.