Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat luni, in cadrul dezbaterilor din Comisia Juridica a Senatului privind legea gratierii, ca va veni in cateva zile cu proiectul de lege privind modificarea Codului Penal si a anuntat ca marti Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) se va pronunta in legatura cu decizia pilot referitoare la situatia din penitenciare.

Ceea ce discutam noi aici reprezinta un segment din politica penala, dar si o parte din masurile pe care CEDO le asteapta fata de starea de aglomeratie si a conditiilor din penitenciare. Ca ministru al Justitiei, ce as putea afirma in asteptarea deciziei: Guvernul a initiat o serie de masuri consistente pentru inlaturarea conditiilor precare, pentru indeplinirea exigentelor stabilite de Conventia Drepturilor Omului, legislatia Romaniei si jurisprudenta CEDO: modernizarea penitenciarelor, constructia de noi penitenciare, legea gratierii, legea recursului compensatoriu”, a precizat ministrul Justitiei.

Toader a spus ca ministerul pe care il conduce va veni in cateva zile si cu un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal. De asemenea, el a declarat ca, dupa decizia CEDO, va prezenta o foaie de parcurs pentru indeplinirea cerintelor instantei.

Cu speranta ca judecatorii europeni cunosc realitatea din Romania, ca judecatorii nu se asteapta la faptul ca noi sa fim cei mai buni si sa implementam cele mai inalte standarde. Judecatorii sa constate vointa, determinarea, buna noastra credinta spre ireversibilitate, spre indeplinirea standardelor europene, spre respectarea cerintelor de detentie din penitenciare. Eu personal astept decizia de maine (marti – n. r.), sper intr-o decizie echilibrata care sa inteleaga conditiile concrete de la noi, o decizie dupa care vom veni cu acea foaie de parcurs, masurile pe care le vom lua pentru indeplinirea tuturor deciziilor din decizie”, a mai declarat Tudorel Toader in fata senatorilor juristi.

Citeste si:
Kovesi câștigă la CEDO. Demiterea șefei DNA a fost abuzivă
Kovesi câștigă la CEDO....


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.