”Daca se va infiinta o comisie si pentru referendum, nu stiu poate ca da, poate ca nu, acolo fiind si mai aproape evenimentele s-ar putea sa doreasca mai multi sa vorbeasca sau sa fie chemati. Am primit si eu, am primit si noi de la cetateni acelasi lucru: dar de ce nu si pentru referendum? Bun, eu nu exclud aceasta varianta”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Infiintarea unei comisii de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a fost decisa deja de catre conducerea Parlamentului si urmeaza sa fie supusa votului plenului reunit de miercuri. Comisia urmeaza sa fie condusa de Liviu Dragnea si are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor institutii sau persoane in posibila viciere a rezultatului scrutinului, precum si stabilirea masurilor care ar urma sa fie dispuse inclusiv in vederea sesizarii organelor competente pentru verificarea eventualelor incalcari ale prevederilor legale. Concluziile anchetei vor face obiectul unui raport final care va fi inaintat Birourilor Permanente reunite in termen de 60 de zile de la infiintarea comisiei.

Potrivit proiectului de Hotarare, Comisia de ancheta poate invita pentru audiere si explicatii orice persoana care are cunostinta despre o fapta ori imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in domeniul care formeaza obiectul activitatii Comisiei de ancheta, scrie News.ro.

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, sambata, despre eventuala chemare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, la comisia parlamentara de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009, ca toti cei chemati la Parlament pentru audieri trebuie sa vina, dand in acest sens exemplul presedintelui american Bill Clinton, care a fost audiat de Senatul SUA in timp de era sef al statului. El a adaugat ca Liviu Dragnea, desi condamnat penal pentru fraude la referedumul din 2012, nu are niciun impediment legal sa conduca o comisie parlamentara de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009.