Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a criticat sambata, de la tribuna congresului formatiunii, ”abuzurile” unor institutii de forta ”mascate” in lupta anticoruptie, facand o paralela intre perioada comunista, cand ”aveam binomul Ceausescu si Lenuta” si perioada actuala cand, ”in 2015 am fost in pericol sa avem alt binom, Coldea si Codruta”.

”Suntem la o rascruce de drumuri. Faptul ca astazi sunt demascate sute de cazuri de abuzuri similare cu cele comise impotriva Marianei Rarinca. Nu garanteaza ca ele nu se vor repeta. In comunism stiti ca aveam un binom: Ceausescu si Lenuta. in 2015 am fost in pericol sa avem alt binom, pe Coldea si Codruta”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

El a explicat ca in 2017 se pare ca ”acest pericol a scazut semnificativ”, dar totusi are zeci de intrebari legate de implicarea unor personaje cheie in viata politica si democratica, ”care au creat in Romania un sistem de putere paralel, democratic, nelegitim si corupt”.

”Luptand de zor impotriva coruptiei, depasind chiar planul, o serie de institutii chemate sa combata acest flagel au ajuns sa fie ele insele cuprinse de un virus extrem de periculos pentru democratie, si anume coruptia de putere. Aud in ultimul timp tot mai des o vorba: statul suntem noi. Eu vreau sa va spun clar si raspicat: noi nu poate insemna decat cetatenii si reprezentantii acestora alesi prin vot. Statul suntem noi nu trebuie sa insemne o mana de oameni fara legitimitate democratica care decid la sprit rezultatul alegerilor si care cenzureaza deciziile politice, sociale sau economice. Viitorul Romaniei depinde de forta noastra de a intari democratia, de a avea institutii puternice si lideri alesi prin vot democratic care au libertatea si curajul de a exercita puterea acordata de cetateni”, a mai spus Tariceanu, la congresul ALDE.

El a adus vorba si despre protestele de la inceputul acestui an, spunand ca tinerii au fost folositi ca "masa de manevra".

„Din pacate, avem si noi responsabilitatea noastra pentru aceasta stare de fapt. Nu am gasit metodele de a comunica eficient cu noua generatie de tineri si am lasat ca dezamagirea lor sa fie manevrata si manipulata fara scrupule. Si i-au folosit pe acesti tineri ca masa de manevra”, a conchis Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu a mai afirmat ca acest lucru aduce aminte de perioada comunista, scrie News.ro.

„Imi amintesc ca in anii 90, tinerii erau cuprinsi de o atitudine feroce binomului din perioada comunista, adica Ceausescu si Lenuta. Acum am vazut cu stupoare, nu mi-a vent sa cred cand am vazut multi tineri sustinand binoul Coldea si Codruta. Ei nu inteleg, din pacate, pericolul incalcarii drepturilor si libertatilor cetatenilor pentru ca, spre deosebire de tinerii de la incpeutul anilor 90, nu au trait experienta traumatizanta a comunismului”, a precizat copresedintele ALDE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.