Guvernul isi doreste ca modificarea sistemului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice sa fie "bine fundamentata", sa aiba in spate studii de impact si sa fie definitivata numai dupa consultarea specialistilor, Ministerul Finantelor Publice urmand sa continue sa analizeze si sa aduca imbunatatiri proiectului care vor fi explicate si abia apoi aplicate, transmite, miercuri, Executivul.
"Asa cum de altfel a fost anuntat, la nivelul Ministerului Finantelor Publice sunt in desfasurare, in acest moment, consultari pe tema realizarii unui nou Cod Economic, care va include o reforma a mecanismului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice", precizeaza Executivul intr-un comunicat de presa.

"Conceptul de la care au plecat aceste consultari presupune, pe de o parte, incurajarea unor politici publice (cum ar fi sanatatea sau educatia), prin acordarea de deductibilitati fiscale. Pe de alta parte, scopul acestei noi abordari este combaterea evaziunii fiscale, prin incurajarea contribuabililor sa ceara bonuri sau facturi fiscale, pe care sa le foloseasca apoi pentru obtinerea deducerilor mentionate mai sus", arata Guvernul.


Conform sursei citate, interesul public pentru acest subiect este "perfect justificat", scrie News.ro.

"Este vorba despre o ampla modificare propusa, pe care o vor resimti cei mai multi romani. Tocmai de aceea, ne dorim ca aceasta masura sa fie mai intai bine fundamentata, sa aiba in spate studii de impact si sa fie definitivata numai dupa consultarea specialistilor", arata sursa citata.

Guvernul mai precizeaza ca "o forma de lucru" a acestui proiect va constitui baza de plecare a discutiilor.

"In urma interesului public major, am decis sa facem publica o forma de lucru, care poate constitui o baza de plecare a discutiilor. Este un exercitiu de transparenta, care ne dorim sa continue si sa fie corect inteles. Grupul de lucru de la Ministerul Finantelor Publice va continua sa analizeze si sa aduca imbunatatiri proiectului, iar forma rezultata va fi supusa unei ample dezbateri publice, in urma careia va rezulta forma finala. Guvernul si-a propus ca aceste modificari sa fie mai intai temeinic explicate public si apoi aplicate", potrivit Executivului.

Administrarea globala a impozitului pe venit pe gospodarii este un concept in evaluare in prezent, urmand ca proiectul final de Cod Economic, ce include Codul Fiscal, sa includa rezultatul tuturor analizelor si sa fie lansat in dezbatere publica, a precizat miercuri Ministerul Finantelor, intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.