Fostul presedinte Traian Basescu a declarat luni seara, la Romania TV, ca este foarte binevenita comisia parlamentara de ancheta cu privire la alegerile prezidentiale din 2009, dar el este „adeptul” unei anchete a procurorului general, Augustin Lazar, care sa stabileasca de ce Codruta Kovesi, George Maior si Florian Coldea se aflau in seara scrutinului acasa la Gabriel Oprea, si nu in institutiile pe care le conduceau.

„Ei (Kovesi, Coldea, Maior – n.r.) in loc sa fie in birourile lor, erau adunati la un politician acasa (...). Ei trebuiau sa fie la post, nu acolo. Deci, erau procurorul general al tarii, directorul SRI, prim-adjunctul directorului SRI, oameni politici – Dincu, Ontanu, Gabriel Oprea. Erau la un loc, nu aveau ce cauta acolo si pentru asta vor trebui sa raspunda, pentru ca nu aveau ce sa caute acolo”, a afirmat Traian Basescu,

Intrebat de ce crede ca acestia s-au adunat acasa la Gabriel Oprea, liderul PMP a sustinut ca Maior, Coldea si Kovesi doreau sa afle rezultatul alegerilor pentru a sti cum sa se pozitioneze, scrie News.ro.

„Nu aveau niciun motiv sa fie acolo decat pentru a afla daca se putea cat mai repede rezultatul alegerilor ca sa stie cum sa se pozitioneze. Isi tineau spatele unii la altii pentru ca nu aveau un aranjament cu noul presedinte daca ar fi iesit Mircea Geoana, cel care ii numise eram eu (...). In mod categoric, nu aveau cum sa influenteze rezultatul votului fiind acolo, insa parerea mea este ca au fost impreuna ca sa stie cum se pozitioneaza in functie de rezultatul alegerilor”, a completat fostul presedinte.

El a sustinut ca este binevenita comisia parlamentara de ancheta in acest sens, dar ar trebui realizata o ancheta si de catre Parchetul General.

„Si SRI trebuia sa fie la post ca, eventual, impreuna cu Ministerul de Interne sa se sesizeze incalcari ale regimului electoral dupa terminarea votului. Cred ca pentru asta comisia parlamentara este foarte binevenita. Desi, eu am fost de la bun inceput un adept al unei anchete a Parchetului General. Ce cautau cei trei oameni care conduceau institutii de forta – Kovesi, Maior, Coldea – la Oprea acasa si nu la birourile lor?”, a conchis Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.