Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru modificarea si completarea Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, care prevede exceptarea copiilor minori cu varsta de pana la 3 ani de la plata cheltuielilor de intretinere ale locuintei prin intermediul asociatiei de proprietare.

Legea a fost adoptata de Parlament pe 21 martie.

Potrivit raportului comun al Comisiei de administratie publica si al Comisiei juridice, proiectul de lege are ca obiect de reglementare „modificarea art. 47 din Legea nr. 230/2007, in sensul exceptarii copiilor minori cu varsta de pana la 3 ani de la calculul cheltuielilor pe consumuri individuale si de la calculul cheltuielilor pe beneficiari aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari”.

De asemenea, se prevede modificarea articolului 49 din lege, in sensul majorarii termenului de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari de la maximum 20 de zile la maximum 30 de zile.

Conform expunerii de motive, legea nr. 230/2007 are o serie de prevederi care pot creste „inutil” cheltuielile pe consumuri individuale sau daca acestea nu pot fi platite intr-un termen de 20 de zile.

"In acest sens, s-a avut in vedere faptul ca includerea minorilor care au sub 3 ani in numarul persoanelor care platesc cheltuielile de intretinere ale locuintei si cheltuielile asociatiei de proprietari nu se justifica. In plus, in conditiile in care animalele mici de companie (caini, pisici) nu sunt incluse in randul consumului pe locuinta sau apartament/persoana, consider absurd sa contorizam cvasi-cheltuielile provocate de bebelusi pentru buna desfasurare a asociatiei proprietarilor de locuinte”, a argumentat initiatorul propunerii legislative, senatorul PNL Dragos Luchian.

Camera Deputatilor este forul decizional la acest proiect.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.