In jur de 10.000 de persoane au defilat sambata, a sasea zi consecutiv, la Belgrad, manifestandu-si astfel nemultumirea fata de alegerea premierului in exercitiu Aleksandr Vucici ca presedinte in primul tur, pe 2 aprilie, relateaza AFP.

Adunati in fata sediului Guvernului, manifestantilor, in principal studenti, li s-au alaturat reprezentanti si membri ai sindicatelor din cadrul politiei si armatei.

Adesandu-se multimii, presedintele sindicatului politiei Veljko Mijailovic, a salutat o ”mare coalitie a armatei, politiei si poporului”, potrivit agentiei Beta. Unul dintre vorbitori a reclamat organizarea unor noi alegeri.

Aleksandr Vucici, un fost nationalist convertit la centru-dreapta, premier din 2014, a obtinut duminica victoria in primul tur al alegerilor prezientiale, cu 55% din sufragii, devansandu-i cu mult pe ceilalti candidati.

Principalul sau rival, Sasa Jankovici (centru-stanga), care a obtinut 16% din voturile exprimate, si-a exprimat sustinerea fata de manifestanti, ”nemultumiti” in opinia sa ”de nedreptatea regimului autocratic care ameninta Serbia cu dictatura si anuleaza toate valorile civilizatoare”.

Manifestantii, peste 10.000 de persoane potrivit unui fotograf AFP, au defilat apoi pe principalele bulevarde din centrul Belgradului.

”Noi sunem numerosi!”, ”Vucici, hotule, ai furat alegerile!”, au scandat ei, indemnand sa se iasa in strada. ”Poporului ii este foame, iar elita se bucura”, se putea citi pe o banderola.


Vucici, care vrea sa-si aduca tara in Uniunea Europeana (UE), a declarat ca ”toata lumea (are) dreptul sa-si exprime opinia (...). Nu am nicio problema cu asta. Este important doar ca totul sa decurga absolut democratic si absolut calm, nimic altceva nu ma intereseaza”, a spus el sambata.
Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Aceste manifestatii sunt organizate, incepand de luni, la Belgrad dar si in alte orase din tara.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.