Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni seara, la Antena 3, ca sistemul judiciar scartaie din toate incheieturile, existand probleme la nivelul legislatiei, la nivel institutional si la nivelul interpretarii si aplicarii legii.

"Din experienta mea de judecator sau de ministru de o luna si o saptamana, din pacate, si as vrea sa ma contrazica cineva, dar eu am argumente si enumar acum, rapid - si pot sa vorbesc pana maine dimineata - din pacate sistemul judiciar de la noi, sa ma exprim foarte plastic, scartaie din toate incheieturile. Cauza nu-i una singura. Avem probleme la nivelul legislatiei, avem probleme la nivel institutional, avem probleme la nivelul interpretarii si aplicarii legii", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a explicat ca legislatia este prea stufoasa si sufera, de multe ori, modificari care nu se leaga intre ele.

"Legislatia noastra e mult prea stufoasa, mult prea bogata - e o inflatie legslativa, asta este - ea si-a pierdut din coerenta care se presupune ca ar fi avut-o, desi nu prea cred. De ce anume? Pentru ca ai o lege, a Invatamantului, a Justitiei, legea aia a avut la momentul adoptarii ei o anumita filozofie, o anumita motivare, perspecitvpa, un studiu de impact. Pe parcursul aplicarii ei, de cinci, 10, 15 ani de zile, au venit diferite moidifcari care nu se leaga intre ele, nu dau coerenta, aproape uitam de unde am plecat, legea de azi nu mai seamana cu filozofia legiuitorului de cand a adoptat-o", a adaugat Tudorel Toader.

Retail jobs

El a mai spus ca exista uneori si un volum prea mare de munca pentru magistrati.

"Avem o incarcatura prea mare uneori de dosare pe magistrati, judecatori, procurori in unele parchete si nu e echilibrul acela, proportia aceea intre volumul de munca necesar, apt sa rezolve cauzele si numarul de dosare. Noi avem in Romania vreo 34, sper sa nu gresesc, de instante si parchete cu un singur judecator si un singur procuror", a declarat ministrul Justitiei.

Toader a mai aratat ca practica judiciara nu este unitara in Romania.

"Avem o practica judiciara neunitara pentru ca legea, asa cum e ea, de foarte multe ori, nu are cerintele acelea pe care le spune si Constitutia noastra, si contextul european, jurisprudenta CEDO, de a fi previzibile, predictibile, clare", a mai spus Tudorel Toader, conform News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.