Fostul presedinte Traian Basescu a scris duminica, pe Facebook, ca "Declaratia de la Roma” adoptata la Summitul aniversar al UE a stabilit, fara echivoc, o Uniune Europeana cu mai multe viteze, chiar daca vitezelor diferite li se spune "ritmuri diferite”, astfel ca Germania, Franta si Olanda vor da directia, iar celelalte state membre vor fi libere sa o urmeze "daca vor sau daca pot”.

"Doar cei care au un RITM BUN. Sa nu ne facem iluzii, Declaratia de la Roma a stabilit, fara echivoc, o Uniune Europeana cu mai multe viteze, chiar daca vitezelor diferite li se spune, de ieri, ritmuri diferite” Nucleul dur al UE, Germania - Franta - Olanda, va da directia si ritmul (viteza), iar celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze daca vor sau daca pot”, a precizat fostul presedinte.

Basescu a tinut sa mentioneze ca liderii politici din Romania au obligatia sa inteleaga acest lucru, sa-l explice populatiei si sa actioneze in consecinta.

"Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al ritmurilor diferite este, in mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, in aceasta constructie vor intra doar cei care au un RITM BUN de acum inainte”, a completat el.

Fostul presedinte a mai spus ca ar fi pacat sa constatam, peste zece ani, ca un grup de state care au avut "un ritm bun” anunta ca au devenit Statele Unite ale Europei.

Retail jobs

"Ar fi pacat sa constatam cu surprindere peste zece ani, tot la Roma, cu ocazia celebrarii a 70 ani de la semnarea Tratatului Fondator al UE, ca un grup de state care au avut un RITM BUN anunta ca au devenit Statele Unite ale Europei”, a conchis Traian Basescu.

Liderii europeni au semnat sambata o declaratie de unitate in sperata reinnoirii angajamentului european in piata Capitoliului, in acelasi loc unde cele sase tari fondatoare au semnat in urma cu sase decenii Tratatul de la Roma - piatra de temelie a Comunitatii Economice Europene si a UE, transmite News.ro.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, ca in cadrul Summit-ului aniversar al UE a fost adoptata Declaratia de la Roma si a disparut sintagma "Europa cu doua sau mai multe viteze” deoarece niciun lider european nu isi doreste sa se faca pasi inapoi, ci o Uniune "mai puternica, care face fata mai bine crizelor”.

Citeste si:
Zeci de infectări cu virusul West Nile în UE. Țările cu cele mai...
Zeci de infectări cu virusul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.