Inainte de a pleca la Summitul european de la Bruxelles, presedintele Klaus Iohannis a respins inca o data ideea unei Europe cu doua viteze.

"Sa nu dezvoltam proiecte exclusiviste, la care accesul sa li se dea numai unora dintre membri. Aceasta inseamna Uniunea Europeana cu doua viteze. Nu trebuie sa facem confuzia intre constatarea ca acum tarile Uniunii se misca cu viteze diferite si obiectul spre care tindem, si eu imi imaginez ca nu avem un obiectiv ce va fi peste 2 sau 3 ani, pe termen foarte scurt. Trebuie sa ne gandim ce va fi peste 10 ani, peste 50 de ani, si atunci sa construim conceptul nostru in asa fel incat sa tindem spre o Uniune puternica, nu spre o Uniune slaba. S-a vehiculat deja, in discutia publica, ca tarile care pot mai mult sa faca mai mult. Si in momentul de fata avem dosare pe care se lucreaza in acest fel. Ar fi foarte simplu de gasit doua exemple – Zona Euro si Zona Schengen", a spus seful statului, citat de digi24.ro.

"Particip astazi si maine, la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European. Chiar daca subiectul legat de viitorul UE nu va fi discutat acum in mod aprofundat, el este totusi unul fundamental. Pozitia noastra este bine-cunoscuta, am exprimat-o in repetate randuri si ramane neschimbata: Romania isi doreste o Uniune Europeana puternica, unita, solidara, iar acest lucru trebuie sa il realizam impreuna, toate cele 27 de state membre. De aceea, nu sustinem variante precum Europa cu mai multe viteze sau Europa cercurilor concentrice. Consolidarea Uniunii Europene poate sa aiba loc doar daca coeziunea intre state este intarita, nu slabita", a scris presedintele si pe Facebook

Miercuri, premierul Sorin Grindeanu a specificat ca a avut o intrevedere cu presedintele Klaus Iohannis: "Am avut o discutie cu domnul presedinte Iohannis. Avem un punct de vedere comun pe care l-am si spus, l-a spus si presedintele, l-am intarit si aceasta discutie a avut loc. (...) M-am intalnit cu domnul presedinte si avem un punct de vedere, asa cum spuneam si am declarat public, comun", a declarat premierul, citat de romanialibera.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.