Deputatul USR Catalin Drula a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca parlamentarii Uniunii Salvati Romania vor depune, saptamana aceasta, un set de propuneri pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor si al Senatului pentru a avea un Parlament „mai transparent, mai deschis” si in care cetatenii sa poata participa in procesul legislativ mult mai usor.

„Ne-am propus un set de masuri foarte concrete pentru a avea un Parlament mai transparent, mai deschis si in care cetatenii sa poata participa in procesul legislativ mult mai usor. E vorba in primul rand de inregistrarea si transmiterea live a tuturor sedintelor de comisii, de consemnare in mod electronic a votului membrilor din comisii (...). Aceste comisii in momentul de fata si sedintele lor nu sunt decat prin exceptie transmise tv sau inregistrate pe site. Nu stim cum au votat cei din comisii decat daca avem un insider, de multe ori un userist care sa ne spuna ce s-a intamplat acolo”, a afirmat deputatul USR, potrivit News.ro.

Catalin Drula a mai spus ca o alta masura vizeaza amendamentele.

Aceste amendamente nu sunt disponibile la momentul depunerii lor, aflam de ele doar dupa ce s-a adoptat un raport in comisie”, a completat el.

Deputatul a sustinut ca USR doreste sa existe o platforma de consultare publica prin care oamenii sa poata vedea initiativele depuse si sa transmita comentarii.

O alta masura este utilizarea formatelor editabile. Ultima masura din setul pe care l-am propus este sa avem o platforma de consultare publica care sa fie la nivelul anului 2017, prin care publicul sa vada ce initiative sunt astazi in discutie, sa poata sa puna comentarii. Speram sa fie adoptate si ar reprezenta o mica revolutie pentru transparenta si pentru participarea cetatenilor in procesul legislativ”, a subliniat Catalin Drula.

Intrebat daca aceste propuneri sunt depuse intr-o forma la Parlament, el a spus ca, saptamana aceasta, vor transmite masurile pentru a fi modificat Regulamentul Camerei Deputatilor si al Senatului.

Liderul USR, Nicusor Dan, a afirmat, la randul sau, ca a convenit cu presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, ca toate sedintele din comisii sa fie transmise video, iar ordinea de zi a sedintelor de plen sa fie trimisa cu o saptamana inainte.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Cu Liviu Dragnea am agreat doua lucruri. O chestiune este ca sedintele de comisii sa fie toate inregistrate video si puse online in momentul in care sunt inregistrate. Al doilea lucru este ca, intrucat ziua de joi este o zi de studiu individual, pentru ca deputatii sa o poata folosi cu adevarat pentru studiu individual sa avem de miercuri seara programul, orindea de zi a sedintelor care vor avea loc saptamana viitoare”, a afirmat el.

Deputatul USR a mai spus ca „Parlamentul are cea mai scazuta cota de incredere in randul populatiei si singura modalitate de a recastiga increderea cetatenilor este sa le spunem in mod deschis ce facem, sa facem activitatea transparenta”.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.