Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la DIICOT, ca recentele initiative ale Executivului in ceea ce priveste modificarea legislatiei penale ar fi avut drept consecinta nu numai scaderea in intensitate a luptei anticoruptie, ci si repercusiuni grave si asupra spetelor aflate in competenta DIICOT. Presedintele a apreciat reactia Directiei fata de aceste initiative.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), la prezentarea bilantului institutiei pe anul 2016.

In discurcul rostit, presedintele a precizat ca rolul Directiei este unul esential la nivelul societatii si, in acelasi timp, unul extrem de dificil, intrucat se confrunta cu formele cele mai dure si mai violente ale criminalitatii.

”Un stat nu poate avea o economie puternica atunci cand criminalitatea organizata este mare. Forta financiara a gruparilor interlope sau criminalitatea informatica afecteaza profund siguranta statului si economia Romaniei, avand si un impact puternic asupra colectarii veniturilor la bugetul de stat. De aceea, este foarte important ca DIICOT sa aiba instrumentele potrivite pentru a contracara aceste atentate la dezvoltarea democratica a statului si pentru a interveni eficient”, a spus Klaus Iohannis.

Seful statului a mentionat ca aceste obiective nu pot fi atinse fara a exista, in primul rand, o legislatie coerenta, el precizand ca se bucura sa constate ca modificarile legislative realizate in 2016 au avut drept rezultat consolidarea capacitatii de functionare a institutiei.

”Aceasta este o dovada ca institutiile care asigura lupta impotriva criminalitatii devin eficiente atunci cand legile sunt facute cu inteligenta, cu buna credinta si urmaresc sa intareasca statul de drept, nu sa il slabeasca”, a continuat Iohannis.

Presedintele a precizat ca, pentru a putea investi in serviciile publice necesare societatii trebuie, pe de o parte, sa fie combatute si destructurate retelele criminale care opereaza contra legii si, pe de alta parte, sa fie recuperate prejudiciile create.

El a adaugat ca este mai mult decat necesara o buna colaborare intre Ministerul Public in genere si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate pentru a duce la bun sfarsit actul de justitie.

”Ca unica structura din cadrul Ministerului Public specializata in combaterea crimei organizate si a terorismului, DIICOT are un rol esential in prevenirea amenintarilor care imbraca forme din cele mai diverse si complexe. De aceea, activitatea dumneavoastra in sfera preventiei devine in acest context fundamentala si, chiar daca de cele mai multe ori ea nu este vizibila pentru opinia publica, societatea romaneasca este una mai sigura si ca urmare a eforturilor dumneavoastra”, a mai spus seful statului.

Klaus Iohannis: "Romania se afla la un drum de rascruce"

Klaus Iohannis a afirmat ca profesionalismul, integritatea si independenta sunt valori care caracterizeaza activitatea procurorilor DIICOT, ca si a tuturor magistratilor din Romania.

”Ele trebuie protejate si promovate, pentru ca sunt valori inerente statului de drept si unei societati democratice europene. Recentele initiative ale Executivului in ceea ce priveste modificarea legislatiei penale ar fi avut drept consecinta nu numai scaderea in intensitate a luptei anticoruptie, ci si repercusiuni grave si asupra spetelor aflate in competenta DIICOT. Am apreciat promptitudinea cu care institutia dumneavoastra a reactionat in mod public, semnaland faptul ca adoptarea unor asemenea acte normative ar creste riscul aparitiei unor conditii favorizante pentru fenomenele infractionale”, a subliniat presedintele.

”Romania se afla intr-un moment de rascruce, si impreuna trebuie sa decidem pe ce drum vom merge de acum inainte: pe drumul democratiei, statului de drept si al justitiei independente, sau pe drumul coruptiei, lipsei de profesionalism si al abuzurilor institutionale”, a completat Klaus Iohannis.

In incheiere, el a felicitat intreaga echipa DIICOT pentru rezultatele deosebit de bune obtinute pe parcursul anului 2016 si le-a dorit mult succes in continuare.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.