Presedintele Klaus Iohannis a declarat, cu ocazia primirii noilor absolventi ai Institutului National al Magistraturii, ca judecatorii si procurorii trebuie sa reziste eventualelor presiuni si sa nu uite „ca un politician sau altul sunt vremelnici intr-o functie de decizie”. Seful statului a mai aratat ca decidentii politici „nu au voie sa abandoneze principiile fundamentale ale democratiei”, in caz contrar cetatenii luand atitudine „pentru a readuce lucrurile pe fagasul lor corect”.

„Independenta justitiei si garantarea statului de drept sunt cuvinte des uzitate in discursurile politice. Atat de des uzitate incat unii oameni politici pot crede ca le pot folosi ca pretext pentru a pune in pericol tocmai independenta justitiei si statul de drept. Cand unii uita de aceste repere, reactia societatii poate fi ferma, ceea ce demonstreaza cat de importante sunt, chiar vitale.

Decidentii politici nu au voie sa abandoneze principiile fundamentale ale democratiei. In caz contrar, cetatenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe fagasul lor corect. Si romanii au demonstrat ca isi doresc sa traiasca intr-o societate in care principiul conform caruia nimeni si nimic nu poate fi mai presus de lege este pe deplin respectat”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, potrivit digi24.ro.

Seful statului a mai transmis noilor magistrati ca principiile constitutionale referitoare la infaptuirea justitiei trebuie sa le defineasca nu doar activitatea profesionala, ci si conduita individuala.

„Nimeni si nimic nu poate fi mai presus de lege”, le-a spus presedintele absolventilor Institutului National al Magistraturii. „Daca simtiti ca asupra dumneavostra se fac presiuni, rezistati-le. Nu uitati ca un politician sau altul sunt vremelnici intr-o functie de decizie, pe cand legea si Constitutia sunt deasupra oricarui partizanat politici”, a mai precizat presedintele.

Seful statului le-a mai spus noilor magistrati sa nu uite „niciun moment” de cetatean si de faptul ca justitia trebuie sa fie in slujba acestuia.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.