Premierul Sorin Grindeanu a afirmat ca, deocamdata, nu ii este "foarte clar" ce solutie va adopta Ministerul Justitiei pe tema gratierii, si asteapta propunerile venite de la Florin Iordache, explicand insa ca gratierea exista in programul de guvernare al PSD, la capitolul privind "respectul pentru cetatean" si in ideea unui sistem judiciar normal.

Sorin Grindeanu a explicat, la Antena 3, ca unele lucruri privind gratierea nu au fost intelese corect, precum protestele in care se striga impotriva amnistiei, lucru care nu a fost propus de Guvern.

"Eu i-am cerut ministrului Justitiei (solutii - n.r.), avand in vedere o propunere pe care a facut-o ministerul Justitiei in urma cu 10 zile, care e in dezbatere publica, care poate fi imbunatatita. Modalitatea in care vor fi adoptate, ca vor fi prin OUG, ca vor fi trimise la Parlament ca proiecte de legi, ca va fi asumarea raspunderii, toate aceste modalitati sunt legale", a spus Grindeanu.

El a invocat si recomandarile CEDO pentru Romania, subliniind ca nu doar gratierea poate rezolva problema, ci este nevoie ca ea sa fie insotita si de alte masuri, lucru pe care Guvernul il are in vedere. Intrebat despre declaratiile lui Klaus Iohannis, care a admis, la Strasbourg, ca gratierea e o parte a solutiei, premierul a spus ca "probabil ca vizita la CEDO l-a facut sa priveasca lucrurile altcumva decat politic".

Grindeanu a reiterat ca asteapta solutii de la Ministerul Justitiei, alaturi de masuri alternative, pentru ca in acest moment nu stie foarte clar ce intentii are Florin Iordache.

"Toate aceste masuri, ca si intreg, ar rezolva problema pe care o avem la CEDO, dar si gratierea face parte din masurile pe care trebuie sa le luam. Ca sa fiu cat se poate de clar, astept de la Ministerul Justitiei, ca premier, pentru ca pana in acest moment nu imi este foarte clar ce vor propune, dar este dreptul Ministerului Justitiei - e foarte multa democratie - sa vina cu cea mai buna solutie", a spus el.

Intrebat despre criticile - venite inclusiv din partea presedintelui Iohannis - privind absenta din programul de guvernare al PSD a problemei gratierii, Grindeanu a spus ca acest lucru este prevazut in programul Executivului, scrie News.ro.

Citeste si:
Florin Iordache: Amânarea creșterii alocațiilor este...
Președintele Consiliului...

"Exista in programul de guvernare: am spus in Parlament ca imi doresc sa traiesc intr-o tara normala, unde sa existe un sistem judiciar normal, unde sa se aplice legea, iar cetateanul cand merge in fata judecatorului sa stie ca merge nu doar, asa, intr-o pozitie de inferioritate cu cel care il acuza, ci intr-o balanta puternica", a spus Grindeanu.

El a mai spus ca problema gratierii se mai afla si la un alt capitol al programului de guvernare, fiind completat de moderatorul emisiunii ca se refera la "respectul fata de cetatean", moment in care Sorin Grindeanu a confirmat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.