Co-presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat, duminica, la Digi 24, ca nu stie cum vor vota deputatii formatiunii pe care o conduce in cazul validarii sau invalidarii mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea, adaugand insa ca i se pare o greseala demersul PNL de a bloca intrarea liderului PSD in Parlament.

Intrebat cum va vota ALDE in plenul Camerei Deputatilor in ceea ce priveste posibila invalidare a mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea, Tariceanu a spus ca nu stie.

”O sa discutam, nu stiu sa va spun. Mi s-ar parea anormal sa scoatem de la naftalina un articol care trebuia sa fi functionat pana acuma, pentru ca articolul a fost valabil tot anul 2016, tot anul 2015, de la referendum incoace tot a fost valabil si vad ca n-a fost invocat”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Co-presedintele ALDE a calificat demersul liberalilor de a bloca accesul lui Dragnea in Parlament drept o greseala politica

”Din punct de vedere politic mi se pare o greseala, se pare ca PNL in loc sa constate ca linia pe care s-a inscris de aproape doi ani de zile, discursul pe care l-au avut, i-a dus la un rezultat catastrofal si sa traga concluziile in urma acestei maniere de a face politica continua in acelasi stil. Se pare ca s-a lipit de ei asa de mult marca PDL, a pierdut PNL adevaratele valori liberale si este un partid care probabil, mai mult sau mai putin din umbra, vad ca este condus in stilul PDL, cu maniera PDL”, a mai spus Tariceanu.

El a adaugat ca la aceste alegeri nu s-a constatat ”niciun fel de iregularitate in privinta desfasurarii procesului electoral” si s-a intrebat ”de ce nu s-a cerut suspendarea lui Dragnea in mandatul pe care tocmai il incheie”. ”Este importanta si semnificatia votului politic, pe care cred ca PNL nu o intelege si nu o poate eluda. In momentul in care 47% din alegatori au dat votul in cunostinta de cauza, nu cred ca a invoca acum din partea PNL astfel de lucruri va face sa castige catusi de putin. Cred ca este un demers care este impropriu”, a apreciat Calin Popescu Tariceanu.

Reactia co-presedintelui ALDE vine dupa ce liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat ca liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD Liviu Dragnea, precizand ca, daca va fi necesar, PNL va sesiza Curtea Constitutionala. Ea a spus si ca exista un precedent, cand pentru fapte similare pentru care nu fusese emisa o sentinta judecatoreasca la acel moment, in 2004 toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei in cauza, scrie News.ro.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

”In cazul in care PSD va avea castig de cauza la vot, luam in calcul sesizarea Curtii Constitutionale. Nu putem ceda in fata acestui obicei al PSD de a considera ca legile aflate in vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative. De altfel, avem un precedent in 2004, cand pentru fapte similare pentru care nu fusese emisa o sentinta judecatoreasca la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei in cauza”, a mai scris liderul PNL.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea ramane in afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca alegerea unui deputat poate fi invalidata daca respectivul a fost condamnat definitiv pentru infractiuni legate de derularea procesului electoral.

”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) in cazul in care exista o hotarare judecatoreasca de condamnare, ramasa definitiva, privind savarsirea de catre respectivul deputat a unor infractiuni legate de derularea procesului electoral”, se arata in articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Citeste si: Nicusor Dan: Ne vom opune validarii mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.