Liderul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a contestat marti dimineata rezultarele alegerilor prezidentiale la Curtea Constitutionala. In sesizarea depusa, prezidentiabila sustine ca ”alegerile nu au fost libere si corecte”.

Maia Sandu a depus sesizarea chiar in ziua in care magistratii constitutionali urmau sa ia o decizie cu privire la validarea scrutinului prezidential, in care a fost declarat castigator socialistul Igor Dodon.

”Curtea Constitutionala a decis sa organizeze sedinta de examinare a raportului Comisiei Electorale Centrale in lipsa mea. Chiar daca noi am cerut amanarea sedintei doar cu o zi, curtea s-a grabit sa stabileasca sedinta pentru azi”, a scris liderul PAS pe pagina de Facebook.

De asemenea, prezidentiabila proeuropeana a precizat ca reprezentantii CEC au refuzat sa examineze contestatiile depuse de catre PAS.

”Instanta a stabilit ca nu sunt de competenta ei. Astazi vom vedea cum califica Curtea aceste incalcari si derapaje din partea institutiilor statului. Vom avea un tablou complet a ceea ce inseamna astazi statul in Republica Moldova”, a completat Maia Sandu.

Presedinta PAS a depus sesizarea pentru ca ”alegerile nu au fost libere si corecte”

Statul - sau cei care au ajuns sa-l reprezinte fara sa ne reprezinte pe noi - a fost surd si mut la ilegalitatile comise in campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalitati [...] In cazul obstructionarii votului cetatenilor din diaspora, reprezentantii statului si-au demostrat talentul de manipulare a legii, astfel incat sa nu admita majorarea numarului buletinelor de vot, iar mai tarziu sa dea vina pe cetateni ca nu s-au organizat mai bine pentru a vota”, a scris Maia Sandu.

De asemenea, prezidentiabila a condamnat implicarea liderilor bisericesti in campanie, fiind vorba de o incalcare grava a legii care a fost trecuta cu vederea de autoritatile din Republica Moldova.

Presedintele Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, a declarat la inceputul sedintei ca nu au fost depuse pana astazi contestatii din partea candidatei Maia Sandu. Curtea Constitutionala examineaza cererea de validarea a mandatului de presedinte al Republicii Moldova pentru Igor Dodon.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.