7 Decembrie 2016 , 17:00 in Politica
Prefectul judetului Mures, Lucian Goga, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ca Biroul Electoral Central a mentinut decizia Biroului Electoral de Circumscriptie 28 Mures, care a solicitat retiparirea celor 531.100 de buletine de vot pentru Senat, dupa ce cinci formatiuni politice au sesizat existenta unor nereguli.

Lucian Goga a spus ca, data fiind respingerea de catre BEC a contestatiei care a fost depusa de Institutia Prefectului - Judetul Mures, a facut demersurile necesare pentru ca tipografia care a tiparit buletinele de vot sa le refaca, intrucat imprimarea in oglinda a imaginii patrulaterelor PNL si UDMR (care apar cu chenare vizibile si pe fila anterioara) este o greseala de tipar.

Sesizarile cu privire la constatarea unor nereguli la buletinele de vot pentru Senat au fost depuse de filialele Mures ale PSD, PNL, UDMR, ALDE si ANR, iar BEJ Mures a decis ca acestea sunt intemeiate, intrucat buletinele de vot contin 'greseli si nereguli de natura a afecta procesul de vot si nu respecta macheta avizata de Autoritatea Electorala Permanenta Mures'.

Cele cinci formatiuni politice care au sesizat neregulile din buletinul de vot pentru Senat au aratat ca 'pe coperta numarul 1 (verso) sub legenda apar in mod vizibil, tiparite probabil in oglinda, patrulaterele cu insemnele electorale si candidatii PNL si UDMR Mures', fapt ce 'poate produce confuzie in randul alegatorilor'. O alta deficienta vizeaza fila 3 din buletinul de vot, unde sigla Aliantei Noastre Romania este incompleta.

Alegeri parlamentare 2016. BEJ Mures a constat o eroare in plus

In plus, BEJ Mures a constatat ca buletinul de vot pentru Senat nu respecta macheta avizata de AEP in ce priveste numarul de pagini , in sensul ca macheta avizata are 4 pagini, iar buletinul de vot tiparit are 6 file, ultimele doua fiind albe, netiparite.

'De asemenea, se constata ca nu au fost respectate prevederile Hotararii nr. 28/2016 pentru aprobarea modelelor, dimensiunilor si conditiilor de tiparire ale buletinelor de vot care vor fi folosite pentru alegerea Senatului si Camerei Deputatilor a AEP', se mai arata in decizia BEJ Mures.

In privinta buletinelor de vot pentru Camera Deputatilor, BEJ Mures a adoptat o alta hotarare in care a stabilit ca nu este cazul ca acestea sa fie retiparite, intrucat greselile nu sunt de natura a afecta procesul de votare.

Din datele furnizate de Institutia Prefectului - Judetul Mures reiese ca buletinul de vot pentru Senat are 8 pagini, iar cel pentru Camera Deputatilor are 16 pagini, iar costul pe pagina tiparita este de 0,01 lei inclusiv TVA.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt asteptati la urne 482.800 de alegatori in 568 de sectii de votare, iar ca pentru tiparirea celor 1.062.200 de buletine de vot (incluzand rezerva de 10%) a fost estimata suma de circa 128.000 lei cu TVA.

Potrivit Institutiei Prefectului - Judetul Mures, pe langa cele 1.062.200 de buletine de vot pentru Camera Deputatilor si Senat au fost comandate 2.840 de stampile cu mentiunea VOTAT, 568 de stampile de control, 568 de plicuri transparente si 471.745 de timbre autocolante.

In judetul Mures s-au inscris in cursa electorala 130 de candidati la functia de deputat, din partea a 26 de formatiuni politice, incluzand organizatiile minoritatilor nationale, si un independent, precum si 50 de candidati la functia de senator, reprezentand 10 formatiuni politice.

Bugetul total alocat pentru desfasurarea scrutinului din 11 decembrie este de 3.089.000 lei, din care 2.677.000 lei pentru indemnizatii si 3.000 de lei pentru cheltuieli de capital.Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Alegeri parlamentare 2016. Prefectura Mures trebuie sa retipareasca toate cele 531.000 de buletine de vot pentru Senat.


Ultima ora din Politica pe 9AM