Candidatul Uniunii Salvati Romania (USR) Bucuresti la Camera Deputatilor, Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca are un proiect de comasare a unor ministere, iar una dintre idei vizeaza unirea Ministerului Fondurilor Europene cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru eliminarea blocajelor.

'Avand foarte multe ministere, foarte sectorializate, fiecare isi apara imparatia lui. In guvernare obiectivele sunt transectoriale si atunci trebuie sa faci o comasare a acestora pe o logica functionala - acum se blocheaza unele pe altele. Pur si simplu daca se blocheaza unii pe altii, ii unesti ca sa nu mai fie problema cine este sef de vila. Am niste scheme, dar nu le spun inca. (...) Deocamdata vreau doar sa unim Ministerul Fondurilor Europene cu Ministerul Dezvoltarii. (...) Cred ca putem avea un guvern cu 12 ministere si sa fie perfect functional, sau cu 16 ca sa ai niste grupuri care au niste obiective pe domeniul lor. Nu sunt vitale pentru functionarea guvernului, altceva este vital. Daca va uitati pe ce ne-am propus noi ca obiective, toate necesita colaborare intre ministere', a aratat Cristian Ghinea.

Candidatul a spus ca, spre exemplu, nu se pot face proiecte de reducere a saraciei doar de la Ministerul Muncii, fiindca trebuie implicate si Ministerul Educatiei si al Sanatatii.

'Avem abandonul scolar, cine se ocupa? Ministerul Muncii spune ca sunt ai Educatiei sau Ministerul Educatiei care sustine ca daca nu mai merg la scoala nu ii mai apartin. (...) Sunt uimit de faptul ca in acest an sunt cu 70.000 mai multi copii la gradinita decat anul trecut. Singura chestie schimbata a fost introducerea acelor tichete sociale pentru gradinita, 50 de lei iau familiile sarace cu conditia sa duca copilul la gradinita. (...) Daca nu eram acolo, era un dosar foarte complicat acesta cu tichetul social. Stiu ca pare absurd ca din cauza ca nu se intelegeau doua ministere nu puteam da tichete la copii', a subliniat candidatul USR.

Acesta a spus ca au fost dificultati deosebite pentru elaborarea normelor, fiindca nu se stia cine trebuie sa acorde aceste tichete - Ministerul Muncii sau cel al Educatiei - insa si o serie de blocaje de la anumite ministere, care nu puteau concepe ca exista numerosi copii lasati in grija bunicilor, in timp ce parintii lucreaza in strainatate si nu pot semna pentru tichetele respective, transmite Agerpres.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.