Socialistul Igor Dodon a obtinut 52,29% din voturile exprimate, duminica, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, in timp ce candidata proeuropeana Maia Sandu a reusit sa obtina 47,71% din sufragii, arata rezultatele partiale anuntate luni dimineata, dupa centralizarea a 99,9% din procesele verbale.

Conform Unimedia, mai sunt de procesat rezultatele din doar doua sectii de votare. La acest moment, Igor Dodon are 835.010 voturi, iar Maia Sandu - 761.934 de voturi.

Peste 1,6 milioane de alegatori moldoveni s-au prezentat la urne, duminica, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. Un numar de 133.967 de cetateni moldoveni au votat in sectiile din strainatate, unde pe tot parcursul zilei au fost cozi uriase, iar cu cateva ore inainte de incheierea procesului electoral multe sectii de votare au epuizat buletinele de vot, sute de oameni nereusind sa voteze, scrie News.ro.

Moldovenii din diaspora au calatorit sute de kilometri pentru a vota in al doilea tur al scrutinului prezidential si s-au mobilizat pe pagina ”Adopta un vot”. Pe tot parcursul zilei de duminica, moldovenii au postat pe Facebook fotografii cu cozile uriase de la sectiile de votare.

Igor Dodon, alaturi de sotie si de cei trei copii

Cu putin timp inainte de inchiderea urnelor, Maia Sandu a amenintat ca va face o plangere penala impotriva ministrului de Externe si presedintei Comisiei Electorale Centrale, care nu au livrat un numar suficient de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor.

Duminica seara, dupa anuntarea rezultatelor partiale care il indicau castigator, Igor Dodon a sustinut o conferinta de presa in care le-a transmis celor care au votat-o pe Maia Sandu ca va fi si presedintele lor, cerandu-le "sa calmeze spiritele".

"Acum haideti sa calmam spiritele, nu avem nevoie de ura in societate. Stimati concetateni care ati votat-o pe Maia Sandu, o sa iau in calcul toate dorintele dumneavostra, o sa ascult pe fiecare, dar haideti sa linistim spiritele, sa recunoastem, diferenta este destul de mare. Iesiti cu un mesaj foarte clar, eu sunt gata si maine pentru o intrevedere, dar nu trebuie divizata societatea", a declarat Dodon, care le-a transmis celor din diaspora ca de astazi este si presedintele lor.

Citeste si:
Igor Dodon, reținut pentru 72 de ore în urma perchezițiilor de la...
VIDEO Fostul președinte al...

Rolul presedintelui este important in Republica Moldova, acesta avand dreptul de a intoarce legi in Parlament, de a dizolva legislativul in unele conditii si de a numi premierul.

Presedintele moldovean a fost ales, pana in acest an, in mod indirect, adica prin votul parlamentarilor dupa alegerile legislative. Curtea Constitutionala a decis insa in 4 martie reintoarcerea la votul direct pentru desemnarea presedintelui si a declarat neconstitutionala modificarea anterioara din 2000.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.