Ca sa faca legi si sa-si reprezinte alegatorii, deputatii si senatorii au parte de mai multe beneficii. Salarii, transporturi, cazari - toate cheltuielile sunt suportate din bugetul de stat. Iata care sunt veniturile lunare ale unui parlamentar.

In acest moment, in Parlament, mai sunt 508 deputati si senatori. Fiecare ales primeste o indemnizatie lunara care pleaca de la 5.400 de lei.

In cazul in care parlamentarul are functii in comisiile de specialitate sau in conducerea Camerei din care face parte, odata cu responsabilitatile, creste si salariul. Ajunge pana la aproape 16.000 de lei, in cazul presedintelui Camerei Deputatilor si al Senatului.

Ca sa ajunga la Bucuresti, deputatii si senatorii alesi in circumscriptiile din tara au trei variante. Fie aleg transportul gratuit cu trenul sau cu avionul, ori prefera masina personala. Si fiecare parlamentar primeste 1.400 de lei pe luna, bani de benzina, relateaza Digi24.

Parlamentarii au activitate in capitala maximum trei zile pe saptamana. Cei care nu au domiciliul aici si nici nu detin vreo locuinta in Bucuresti pot sa aleaga sa stea fie la hotel, fie in chirie. Indiferent de varianta aleasa, fiecare deputat si senator primeste lunar pentru cazare 4.000 de lei.

Fiecare ales trebuie sa aiba in circumscriptia sa electorala cel putin un birou parlamentar, un loc in care sa-i primeasca si sa-i asculte pe cetateni. Deputatul sau senatorul poate cheltui aproximativ 10.000 de lei pe luna, pentru chirie, utilitati, consumabile si salariile angajatilor. In plus, orice parlamentar primeste o tableta si un telefon mobil.

Nici dupa ce parasesc Parlamentul, beneficiile financiare ale alesilor nu se opresc. Cei care au atins varsta pensionarii si nu mai castiga un nou mandat primesc o pensie speciala. Ea pleaca de la 1.550 de lei in cazul unui singur mandat incheiat si ajunge pana la 4.600 de lei, daca vorbim de trei sau mai multe mandate. De aceasta indemnizatie speciala nu beneficiaza insa parlamentarii condamnati definitiv pentru fapte de coruptie savarsite in exercitiul functiei lor.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.