Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca agricultura poate deveni un veritabil motor de crestere economica, subliniind ca, potrivit cifrelor, Romania a avut un an agricol bun.

"Romania are un potential agricol imens si ar trebui sa fim cu totii interesati de soarta agriculturii, de perspectivele de dezvoltare a acesteia. (...) Tocmai am vizitat o parte a Targului INDAGRA si pot sa va spun ca exista semne bune pentru agricultura noastra, care poate sa devina un veritabil motor de crestere economica, atat prin performanta, cat si prin competitivitate", a spus Iohannis, la dezbaterea "Presedintele Romaniei in dialog cu agricultorii", organizata in cadrul INDAGRA.

Seful statului a precizat ca pentru un parcurs sustenabil agricultura are nevoie de investitii, de cercetare aplicata, de masini si utilaje de ultima generatie, de tehnici si tehnologii moderne.

El a indicat ca, potrivit cifrelor, Romania a avut un an agricol bun, desi au fost si probleme, unele cauzate de conditiile climatice.

"Pentru prima data, productia medie de grau a Romaniei a depasit 4,1 tone la hectar. Acest rezultat bun arata ca s-a inteles ca agricultura moderna cere investitii in tehnici si in tehnologii moderne, care aduc nemijlocit productivitate", a afirmat Iohannis.

El a adaugat ca multi fermieri au crescut la nivelul de agricultura performanta, precizand ca fondurile europene au contribuit si ele la acest rezultat.

"Este remarcabil faptul ca au fost achitate, pana acum, peste 3,4 miliarde de euro doar in acest an. O suma imensa, o suma care, cu siguranta, a contribuit la rezultatele bune", a aratat Iohannis.

In opinia sa, pentru a fi mai competitiva in dinamica pietei actuale, Romania ar trebui sa aiba investitii mai consistente in sectorul procesarii, scrie Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.