Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca va decide daca promulga sau nu legea de aprobare a OUG prin care au fost majorate salarii in sanatate si educatie dupa ce aceasta va fi votata, dar a precizat ca aceste cresteri pe "ultimii doi metri" inainte de campania electorala arata ca Parlamentul actioneaza "populist".

"Este greu de spus ca poti sa fi de acord cu majorari votate asa, nici pe ultima suta de metri, pe ultimii doi metri inainte de alegeri. Mie mi se pare ca Parlamentul a ajuns intr-o zona populist-electoralista, unde nu ar trebui sa ajunga. Pe de alta parte, pot sa-i inteleg foarte bine pe oameni ca vor sa fie bagati in seama, vor sa fie ascultati si sindicatele vor sa vina sa ceara cresteri salariale. Aceste lucruri trebuie foarte bine cantarite", a spus presedintele.

Iohannis a reamintit ca a facut recomandarea ca Parlamentul sa nu discute inainte de campanie cu foarte mare viteza, pentru ca aceste lucruri trebuie chibzuite foarte bine.

Intrebat cum va reactiona atunci cand legea va ajunge la el pentru promulgare, Iohannis a spus ca nu are "o abordare pausala" la legi, ci le analizeaza pe fiecare in parte.

"O lege vine la promulgat, se analizeaza de la caz la caz. Dau un raspuns. De obicei promulg legile, cateodata le trimit inapoi si cateodata la CCR", a precizat el.

Comisia Juridica din Camera Deputatior si-a insusit, marti, raportul favorabil adoptat de Comisiile de munca si buget pe Legea de adoptare a OUG 20/2016 cu o serie de amendamente care prevad majorari salariale pentru angajatii din sanatate s invatamant, in medie cu 15%, fara nicio dezbatere asupra proiectului.

Proiectul va ajunge cu raport de adoptare in plenul Camerei Deputatilor, unde urmeaza sa fie supus la vot luni dupa-amiaza. Camera Deputatilor este for decizional.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.