Politica29 Octombrie 201611:35

Lectura de 2 minute

Ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat, sambata, pe Facebook, ca situl Rosia Montana a fost inclus pe lista indicativa a UNESCO, marcand astfel un prim pas facut in directia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

In intervalul 24 octombrie - 26 octombrie, la Paris, la sediul UNESCO, a avut loc cea de-a 40-a sesiune de lucru a Comitetului Patrimoniului Mondial, la care Romania a fost reprezentata de Irina Iamandescu, director in cadrul Institutului National al Patrimoniului din Bucuresti, ambasadorul Adrian Cioroianu, delegat permanent al Romaniei la UNESCO, si de Flavio Pironea, delegat permanent adjunct al Romaniei la UNESCO.

”In sedinta din ziua de miercuri, 26 octombrie a.c., plenul a adoptat documentul WHC/16/40.COM/8A, care cuprinde propunerile statelor membre ale organizatiei pentru obiectivele de inclus in lista indicativa a UNESCO. Printre acestea, a fost adoptata si includerea sitului Rosia Montana, propus de Romania, pe lista indicativa UNESCO”, a scris Ministrul Culturii, pe Facebook.

Corina Suteu a precizat ca includerea pe lista indicativa este un prim pas in eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista Patrimoniului UNESCO.

”Precizam ca includerea pe lista indicativa este un prim pas in eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista, mult mai restransa, a Patrimoniului UNESCO. Dar este un pas care conteaza”, a adaugat ministrul.

Citeste si:
Ministerul Culturii reia procedura de includere a Rosiei Montana
Ministerul Culturii reia...

Din Romania au fost inscrise pana acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunarii, Manastirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramures, cetatea Sighisoara, asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura) a fost fondata pe 16 noiembrie 1945. Organizatia are sediul sediul general la Paris, Franta, dar detine si 73 de suboficii active in diverse tari ale lumii.

UNESCO are 195 de state membre si 9 state asociate. Romania este membra UNESCO din 27 iulie 1956.

Scopul organizatiei este de a contribui la pacea si securitatea lumii prin colaborarea intre natiuni in educatie, stiinta, cultura, si comunicatii, pentru a se reusi stabilirea unui respect fata de justitie universal, pentru corectitudinea justitiei si pentru drepturile si fundamentele omului liber, indiferent de rasa, limba sau religie, in conformitate cu Carta Natiunilor Unite.

Citeste si:
Corina Suteu: Ma bucur ca mandatul meu s-a incheiat cu asumarea...
Corina Suteu: Ma bucur ca...

Una dintre misiunile UNESCO consta in a mentine o lista de situri din patrimoniul mondial. Aceste locuri sunt importante din punct de vedere natural sau istoric, iar conservarea si salvarea lor prezinta o importanta deosebita pentru comunitatea mondiala, transmite News.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.