Munca la negru este un obicei de care unii angajatori scapa greu, iar amenzile contraventionale si dosarele penale sunt variantele de lupta, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat la Inspectia Muncii.

"Depistarea a peste o mie de persoane care munceau fara forme legale, intr-o saptamana de controale, din care 951 intr-un singur judet, reprezinta un semnal pentru inspectori ca, munca la negru este un obicei de care unii angajatori scapa greu. Daca in anumite inspectii am ales intai varianta controlului preventiv, cu avertismente si consiliere a angajatorilor, pentru munca fara forme legale sau ocoliri ale legii prin mascarea unui program de lucru prelungit in unul de o ora sau doua, toleranta este zero si sanctiunile pe masura. Amenzi contraventionale sau dosare penale vor fi variantele de lupta permanenta cu fenomenul numit popular munca la negru", a spus Bratu.

Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 17 — 21 octombrie 2016, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 1.211.700 de lei, adica 270.000 de euro. Au fost depistate 1.040 de persoane care lucrau la negru, precizeaza Agerpres.

"In domeniul relatiilor de munca, la nivel national s-au aplicat amenzi in valoare de 972.000 de lei din care 710.000 de lei pentru munca la negru. Au fost sanctionati 352 de angajatori. In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 239.500 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 80 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Au fost sanctionati 831 de angajatori in domeniu", informeaza Inspectia Muncii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.